dva-muskarca-u-automobilu

8 najčešćih grešaka koje se dešavaju na polaganju vozačkog ispita

Praktičan ispit poslednji je korak u obuci auto škola ka dobijanju vozačke dozvole. Važno je da za njega budete pripremljeni kao i za bilo koji drugi ispit.

Naravno, greške se dešavaju i neke od njih se tolerišu, a neke ne. Većina njih može da se spreči. Saznajte zbog čega kandidati uglavnom padaju na vozačkom ispitu i kako da izbegnete njihove greške.

ZAŠTO DOLAZI DO GREŠAKA NA VOZAČKOM ISPITU?

Koliko god želeli da što pre dobijete vozačku dozvolu, nikako nemojte izlaziti na ispit nespremni jer rizikujete da padnete. Za testiranje treba da budete psihički spremni – smireni, odmorni i naspavani.

Nikako ne paničite, već pozitivno razmišljajte o mogućem ishodu, inače Vas čekaju negativni rezultati. Dođite na ispit bar 15 minuta pre zakazanog vremena, jer kašnjenje unosi dodatnu nervozu i uvećava verovatnoću da se nećete dobro pokazati pred ispitivačima.

Ako ne slušate instrukcije koje Vam se daju tokom testa, ne nadajte se uspešnom prolasku.

BODOVANJE GREŠAKA

Greške uočavaju i upisuju u vidu bodova dva ispitivača od kojih je jedan iz auto škole, a drugi iz MUP-a. Na jednom ispitu može da se skupi maksimalno 15 negativnih poena, dok postoje određene kategorije gde u slučaju greške kandidat odmah pada ispit bez obzira na broj poena koje je do tada prikupio.

Naravno, cilj je prikupiti što manje poena i to će pokazati koliko ste spremni za kretanje u saobraćaju na četiri točka. Postoji nekoliko grešaka koje kandidati najčešće prave i navodimo ih jednu po jedinu.

1# NEADEKVATNA PRIPREMA VOZILA

Možda zvuči neverovatno, ali iznenađujuće velik broj kandidata u startu tokom obavezne pripreme četvorotočkaša za vožnju preskoči neke od najvažnijih koraka i time zaradi negativne poene.

Događa se da uđu u vozilo bez vizuelne provere, ne podese retrovizore, zaborave spustiti ručnu ili ne vežu pojas pre kretanja. Pre izvođenja bilo kakve radnje vozilom obavezno i bez žurbe odradite sve što ulazi u pripremu.

2# NEPOŠTOVANJE SAOBRAĆAJNE SIGNALIZACIJE

Morate voditi računa o svim vrstama saobraćajne signalizacije tokom ispita i kasnije kad budete položili i samostalno vozili. Nepostupanje ili kasno postupanje prema postavljenim signalima može Vas koštati ispita.

U najvećem broju slučajeva, radi se o nepoštovanju znaka STOP, obrnutog trougla i semafora. Pažljivo vozite i pratite ono što Vam postavljeni znaci govore jer u suprotnom može da Vam se dogodi nešto gore od neuspešnog testa.

3# UGROŽAVANJE KRETANJA PEŠAKA

Zbog prekasnog uočavanja pešaka, nepropisnog postupanja prema pešacima ili neuočavanja pešaka momentalno padate ispit. Ako primetite da nekog ima na pešačkom prelazu, uvek zastanite, iako ne izgleda da će ta osoba prelaziti ulicu.

U slučaju gradske gužve, vodite računa jer će se sigurno dogoditi da Vam pešak ’’iskoči’’ pred vozilo da bi prešao na drugu stranu ulice, čak i van pešačkog prelaza.

4# GAŠENJE VOZILA

Kretanje u pogrešnoj brzini najčešći je uzrok gašenja automobila. Isto se dešava u slučaju kad ne dajete dovoljno gasa, odnosno snage, kao i nedovoljnog zadržavanja papučice tokom prenosa sile.

Mahom, uzrok takvih poteza jeste nervoza kandidata i zato udahnite duboko i ne dozvolite da Vas obuzme panika.

5# NEPRAVILNO DRŽANJE VOLANA

Držanje volana se uči na samom početku praktične obuke, ali ipak mnogo kandidata pravi greške na polaganju jer ne rade to kako treba. Nikako ne držati volan jednom rukom, već ga uhvatiti sa obe šake bez stezanja.

Ispitivači će itekako voditi računa kako držite volan, jer je to jedna od osnovnih stvari kada se govori o veštini upravljanja vozilom i nepravilno rukovanje upravljačem može i van ispita da izazove problem i Vama i drugim učesnicima u saobraćaju.

6# ODSUSTVO UPOTREBE RETROVIZORA

Preglednost je veoma važna tokom vožnje i mnogi kandidati ne vode računa o okolini u kojoj se kreću najčešće ignorisanjem važnih pomoćnih sredstava u automobilu – retrovizora.

Ako gledate samo pravo i samo svoje vozilo sigurno padate na ispitu. Morate gledati kako se ponašaju drugi vozači i pešaci i na vreme proceniti situacije koje mogu ugroziti i Vas i druge ljude.

7# NEPOŠTOVANJE OGRANIČENJA BRZINE

Nikako ne treba ići preko zakonski propisanih ograničenja, niti se kretati presporo, jer i jedno i drugo ometa druge učesnike u saobraćaju. Osim što garantovano padate ispit, ugrožavate ljudske živote.

Osim onoga što govore zakon i saobraćajni znaci, prilikom prilagođavanja brzine potrebno je kretanje prilagoditi situaciji u saobraćaju, vremenskim prilikama, stanju puta i mnogim drugim faktorima.

8# PRELAZAK PREKO PUNE LINIJE

Morate paziti i dobro proceniti kada je vreme da se prestrojite u drugu traku ili da pretičete vozilo ispred Vas, a mnogi kandidati nepažnjom urade to kad ne treba i to prelaskom preko pune linije.

Prelaz preko pune linije se smatra saobraćajnim prekršajem i ukoliko to učinite ispitivači mogu istog trenutka da Vas obore i vrate kući.