Uticaj sigurnosnih pojaseva u saobraćaju

Dokazano je da je sigurnosni pojas najefikasnija zaštita putnika u slučaju saobraćajne nezgode.

Zašto koristiti sigurnosni pojas?

Putnici će ostati u vozilu, odnosno neće buiti izbačeni u slučaju sudara.
Putnici će biti zadržani u sedištu i neće naleteti na unutrašnje delove vozila.
Vozač ostaje u sedištu i moći će dalje da reaguje i da zadrži vozilo pod kontrolom.
Putnici se neće međusobno povrediti letenjem po unutrašnjosti vozila.
Bez sigurnosnog pojasa vazdušni jastuci mogu delovati nepovoljno na tela putnika, vozača

pojas

Svaki vozač mora da upozori putnike da koriste sigurnosni pojas.

Putnik bez sigurnosnog pojasa u saobraćajnoj nezgodi postaje slobodno leteće telo koje može izazvati ozbiljne povrede kod ostalih putnika i ispasti iz vozila.

Zabluda je da putnici i vozač u slučaju sletanja vozila sa puta u reku ili drugu vodu mogu ostati zarobljeni pojasom u vozilu. Tokom sletanja i pada u vodu putnici i vozač koji ne koriste sigurnosni pojas zadobiće povrede usled kojih mogu da izgube svest i samim tim neće biti u mogućnosti da napuste vozilo i isplivaju na površinu.

PRIMER:

Ako putničko vozilo udari u čvrsu prepreku brzinom od 50 km/h, prednji branik će se momentalno zaustaviti, dok će kabina vozila nastaviti da se kreće još 0.9 do 1.2 metra. Gužvanje prednjeg dela vozila omogućava apsorbovanje energije i ublažavanje udarca.

Punik sa sigurnosnim pojasom

Vezani putnici pratiće kretanje kabine vozila i neće doći do momentalnog zaustavljanja tela putnika, a nakon potpunog zaustavljanja vozila telo putnika će se zaustaviti nakon istezanja pojaseva, što dodatno usporava zaustavljanje.

Putnik koji ne koristi sigurnosni pojas

auto-skola-stop-line-bezbednost-pojas_img1Putnik bez pojasa nastavice nakon udarca da „putuje“ brzinom od 50 km/h i istom brzinom naleteće na unutrašnje delove karoserije vozila ili će ispasti iz vozila, a ishod će biti teške telesne povrede ili smrt.