Uticaj korišćenja mobilnog telefona u saobraćaju

Mobilni telefon, kao jedan od nezaobilaznih vidova komunikacije, koji je veoma brzo prihvaćen od strane vozača u saobraćaju tokom vožnje, sa izuzetno negativnim uticajem na percepciju i pažnju vozača tokom vožnje.

Zvuk zvona mobilnog telefona u vožnji inicira vozača da pronađe uređaj, pogleda u displej i odgovori na poziv, a zatim pažnju usmeri na telefonski razgovor u toku vožnje čime u znatnoj meri doprinosi povećanju rizika od nastanka saobraćajne nezgode.

uticaj-koriscenja-mobilnog-u-saobracaju

PRIMER:

Pri brzini od 50 km/h vozilo prelazi 13,8 metara u jednoj sekundi, ako se desi iznenadna opasnost u momentu kada vozač jednu sekundu posveti mobilnom telefonu, to znači da će reakcija vozača početi sa 13,8 metara zakašnjenja, a sama reakcija usled zatečenosti može biti pogrešna.

Ako znamo da se opasne situacije najčešće stvaraju ispred raskrsnica ili pešačkih prelaza, možemo da zaključimo da jedna sekunda potpune nepažnje koja nastupa posle par sekundi nepotpune pažnje usled čeprkanja po džepovima u potrazi za mobilnim telefonom može da dovede do teških posledica naročito uz prekoračenje brzine.