biciklisti-ulica

Biciklisti na drumu i ponašanje u vožnji

Auto škola STOP LINE se ponosi časovima vožnje usmerenih ka razvoju veština i navika sigurne vožnje. Veoma nam znače sigurnost i zadovoljstvo svih polaznika – zato garantujemo za časove na drumu i časove u učionicama.

  • Trebate brzo da se podsetite vožnje?
  • Ili krećete ispočetka?

Kod nas možete dobiti oboje. Nudimo obimne pojedinačne časove osmišljene kako bi vas naučili najboljim praksama moderne vožnje, bilo da se radi o početnoj dozvoli za potpuno nove polaznike, ili se radi o osobama koje dugo vremena nisu vozili.

Beograd sve više postaje grad u kojem ne mali broj stanovnika putuje biciklom do odredišta, npr. radnog mesta. Bilo da se radi o novim biciklističkim stazama, deljenje ulice sa biciklistima sve je veća pojava.

BICIKLICTI I VOZAČI: PRIDRŽAVANJE ISTIH PRAVILA NA ULICAMA

Biciklisti se moraju pridržavati istih pravila na ulicama kao i vozači. To takođe znači da biciklisti imaju ista prava i odgovornosti kao vozači, dok su na tim istim ulicama.

Deljenje ulice sa biciklistima važan je aspekt sigurne vožnje. Mnoga pravila puta koja naučite i na kojima se gradite tokom učenja vožnje, relevantna su u radu s biciklistima; posebno u urbanim sredinama gde se stres može povećati i prostor smanjiti.

BRZINA VOŽNJE NA ULICI

Brzina kojom vozači voze, može pridoneti problemima na ulicama, bez obzira uključuju li bicikliste ili ne. Kad su prisutni biciklisti, treba biti oprezan u vožnji sigurnom brzinom, jer biciklisti nemaju kočiono svetlo da vas upozore kada usporavaju ili se zaustavljaju, stoga se uvek držite sigurne udaljenosti kako bi osigurali da se vaše vozilo na vreme zaustavi, ako je to potrebno.

To vam takođe omogućuje sigurnu brzinu tumačenja ručnih signala biciklista kako bi prilagodili ponašanje u vožnji.

Vaša odgovornost vozača nalaže da u svakom trenutku znate što je oko vašeg vozila. Potpuno znanje o vašem položaju na ulici i u vašoj traci, delom je time što ste postali dobar vozač, ali biciklistima takođe daje samopouzdanje za vožnju u neposrednoj blizini.

Vozači bi trebali uvek proveriti ogledala i stakla na otvorenom mestu pre skretanja ili menjanja trake i održavati sigurnu udaljenost od biciklista najmanje 1 metar sa svake strane vašeg vozila.

Kad je to moguće, biciklistima omogućite više mesta promenom trake ili prilagodite položaj trake ako je tako sigurnije. Davanje prostora sebi i biciklistima znači da imate vremena za reakciju ako trebate preduzeti mere izbegavanja ili kočenja kako bi izbegli nesreću.

Takođe, to će omogućiti biciklistima da osećaju manju gužvu i pružiti prostor u slučaju da trebaju skrenuti kako bi izbegli neku prepreku ili rupu.

KOMUNIKACIJA BICIKLICTA I VOZAČA

Vozači moraju prepoznati i protumačiti ručne znakove koje koriste biciklisti. Ključno je da vozači znaju značenja ručnih signala kako bi mogli deliti ulicu sa biciklistima. Mnogi biciklisti koriste kontakt očima kao metodu komunikacije, a to im treba uzvratiti kao način na koji mogu predvideti sledeći korak drugog na ulici.

Veoma je važno da izbegavate korišćenje sirene osim ako ne pokušavate dati upozorenje, budući da glasno i naglo trubljenje može iznenaditi ili preplašiti biciklistu u prometnom mestu, što ih može navesti da pogrešno procene scenarijo koji bi mogao dovesti do nesreće ili povrede.

POŠTUJTE BICIKLISTIČKE STAZE

Biciklističke staze su označene i staze su rezervisane za bicikliste. Ne vozite biciklističkim trakama i uvek popustite biciklistima kada prelaze biciklističke staze kako bi pristupili prilazima ili parkiralištima.

UOBIČAJENA LJUBAZNOST NA ULICI

Ljubaznosti na drumu osigurava da se svi koji se koriste ulicom vide, čuju i poštuju. Ponašajte se prema drugima onako kako bi želeli da se prema vama ponašaju prilikom kretanja ulicama i deljenja prostora s biciklistima.

Biciklisti se susreću sa situacijama i postavkama sa kojima se vozači možda neće morati nositi na isti način. Na primer, biciklista će se možda morati boriti s preprekama na ulici na angažovaniji način od automobilista.

Rupa ili prepeka znači da će biciklista možda morati promeniti put, a to znači da vozači moraju pružiti uobičajenu ljubaznost, jer biciklista može zahtevati više prostora ili smanjenje brzine od ostalih učesnika u saobraćaju.

Takođe vozači će morati da imaju strpljenja i budu smireni kad dolaze u situaciju u kojoj vozači i biciklisti trebaju koegzistirati. Biciklisti imaju puno pravo biti na putu kao automobili, a to se poštovanje može direktno prevesti u pojačanu komunikaciju i bolja ponašanja u vožnji za sve.

Deljenje ulice sa biciklistima nešto je sa čime će se vozači neizbežno suočiti u svojim putovanjima, a Auto škola STOP LINE će kroz časove vožnje pomoći vozačima da ih upute na komunikaciju sa biciklistima, kao i poznavanje pravila ulice i ručnih signala koji mogu predstavljati svu razliku u kreiranju sigurnog prostora za vožnju.