komisija na polaganju za voznju

Članovi komisije za polaganje vozačkog ispita

Sama završnica kompletne obuke za buduće vozače sastoji se od polaganja praktičnog dela ispita pred komisijom.

Praktični deo ispita će svaki kandidat imati mogućnost da polaže ukoliko je uspešno završio svu teorijsku i praktičnu obuku, položio praktični deo ispita, uspešno pohađao i položio ispit iz prve pomoći.

Sve su to uslovi da bi bilo ko od budućih vozača upoznao ispitnu komisiju koja će odlučiti da li može ili ne može da dobije probnu vozačku dozvolu.

Ko je u komisiji za polaganje vozačkog ispita?

Kao što ste i tokom praktičnog dela ispita imali komisiju koja proverava ispravnost i rad samih kandidata, tako je i na ovom završnom praktičnom delu.

Vas će ocenjivati pripadnik policije kao i sam instruktor auto škole.

To ne mora da vas zbuni jer ste već u prednosti s obzirom na to da ste sa svojim instruktorom prošli sve poligonske radnje, i sigurno nekoliko puta pre samog polaganja vozili određene deonice u gradu koje mogu biti na ispitnom pitanju prilikom praktičnog dela ispita.

Dres kod za polaganje vozačkog ispita?

Ne postoji zvanični dres kod prilikom polaganja praktičnog dela vozačkog ispita, ali ono što stoji u zakonu i u preporukama jeste da i kandidati i sami ispitivači moraju biti pristojno obučeni. Šta to podrazumeva?

Pa evo šta kaže zakon: da kandidati i ispitivači budu obučeni u odeću koja nije providna, ne sadrži slike, simbole koji mogu da vređaju javni moral ili budu nekog uvredljivog sadržaja.

Između ostalog nisu dozvoljene majice na bretele, odnosno odevni predmeti koji ne pokrivaju ramena, stomak i leđa.

Takođe, na samom polaganju vozačkog ispita nije dozvoljeno nošenje dubokih dekoltea, naočara za sunce, kapa, kačketa i slično.

Ko je u komisiji na polaganju za vozački ispit?

Pre samog polaganja upoznaćete se sa pripadnikom Ministarstva unutrašnjih poslova, a osim njega član komisije biće i lice ispred auto škole u kojoj ste i završili svoju obuku.

Kao što znate prvi deo ispita jeste pokazivanje uspešnog savladavanja poligonskih radnji. Vi ćete u tom trenutku biti sami u vozilu, dok će uspešnost pokazane vežbe beležiti saobraćajni policajac i zaposleni u auto školi na svojim papirima.

O tome koje vežbe imate pravo da pogrešite, a koje ne, verovatno ste pričali na časovima vožnje tako da nećemo o tome i mi sada govoriti.

U trenutku kada budete završili sve pokazne vežbe na poligonu, i saobraćajni policajac kaže da možete preći i na gradsku vožnju smatrajte da ste već pola “posla” uradili s obzirom na to da su članovi komisije zadovoljni pokazanim znanjem.

Saobraćajni policajac će tokom gradske vožnje sedeti na zadnjem sedištu i beležiti svoj utisak o vama, kako vozite, koliko vešto upravljate automobilom, ali i beležiti sve prekršaje koje ste tokom vožnje napravili.

Takozvani negativni poeni se sabiraju i na kraju ispita ćete saznati da li su oni dovoljni za prolaz ili ćete morati opet na polaganje vozačkog ispita.

Kako zadiviti članove komisije na vozačkom ispitu?

Ovim pitanje se u auto školi susreću zaposleni gotovo svakodnevno, ali odgovor na to pitanje ne postoji u onakvoj formi kako biste bili zadovoljni.

Ukoliko nas pitate kako da zadivite članove komisije najbolje je da vam kažemo da budete svoji – dakle pokažite sve ono što ste naučili sa svojim instruktorom vožnje, ubedite članove komisije da ste vi idealan budući vozač i ne pokušavajte da dobijete “vozačku dozvolu na vezu” jer sutradan kada budete seli sami u automobil nećete biti sigurni ili jednostavno nećete znati kako da odreagujete u određenoj situaciji.

Najbolje je tokom polaganja biti svoj, slušati pažljivo instrukcije koje vam lice iz auto škole daje, ne postavljate previše pitanja ali i ne obraćate pažnju na sve beležene kaznene poene koje će pisati saobraćajac na zadnjem sedištu.

Budite fokusirani na vožnju, izbegavajte nepravilnosti koje ste imali tokom same obuke i verujte u to da ćete zasijati u najboljem svetlu kako biste i dobili svoju probnu vozačku dozvolu.

Kazneni poeni tokom polaganja vozačkog ispita postoje za uvid članovima komisije kako bi oni videli da li ste vi kao kandidat spremni za vozačku dozvolu, a sutra i samostalno upravljanje motornim vozilom.

Pokušajte da se tokom ispita fokusirate na sve instrukcije koje dobijate, pokušajte da ne ometate sprovođenje ispita, ne postavljajte suvišna pitanja i pokažite sve što ste naučili.

Sigurni smo u vas da čim ste sve korake za dobijanje vozačkog ispita uspešno završili, da ćete i uspešno položiti završni deo – praktični deo ispita.