covek za volanom

Da li ispunjavate sve uslove za upis u auto školu

Veština vožnje je dragocena i svakom od nas može olakšati život. Vozačka dozvola pruža velike mogućnosti u vidu slobode i nezavisnosti svakog ko je poseduje.

Kada poželite da steknete i posedujete vozačku dozvolu, prvenstveno treba da se raspitate kada je to i kako moguće uraditi. Prvi korak jeste upis u licenciranu auto školu.

PREDNOSTI POSEDOVANJA VOZAČKE DOZVOLE

Svakodnevnica svakog pojedinca očekuje od njega da kvalitetno koristi svoje vreme, kako bi uspeo da uskladi svoje želje i obaveze. Organizacija svakog radnog i slobodnog dana znatno je lakša ukoliko imate vozačku dozvolu jer ne morate nikoga da čekate, molite za prevoz i brinete kako ćete poneti sve stvari koje ste spakovali.

Pri konkurisanju za neki posao, poslodavci cene i uzimaju u obzir sva znanja i veštine gde se ubraja i posedovanje vozačke dozvole. Kada je neophodno prevesti nešto ili nekoga, čak i kada nemate svoj automobil, možete rešiti situaciju svojim umećem.

Sa veštinom vožnje na mapi nema nepristupačnih mesta. Komforno možete sa svojim bližnjima uvek stići do željene destinacije.

Svaki pojedinac se trudi da podigne svoj životni standard na viši nivo. Jedan od ciljeva mu je u tome i svakako obuka u auto školi, što prati i kupovinu automobila.

Sada na tržištu je velik izbor vozila, pa svako ko ima volju naće način da sebi obezbedi lično prevozno sredstvo.

DA LI SVAKO MOŽE DA VOZI?

Svaka osoba koja je psihičko-fizički zdrava, a završila je uspešno obuku u auto školi i poseduje vozačku dozvolu može slobodno da vozi. Pri tome mora da se pridržava naučenog znanja  i poštuje ostale učesnike u saobraćaju.

Ozbiljnost, svest o odgovornosti i spremnost za nadogradnju sopstvenih sposobnosti i veština su stavke koje treba da posedujete ukoliko imate želju da upišete auto školu i da je završite sa uspehom.

STAROSNA GRANICA

Kada je reč o B kategoriji, već sa navršenih 16 godina moguće je upisati auto školu i početi sa teorijskom nastavom. Za upis maloletnog lica neophodno je prisustvo roditelja prilikom potpisivanja ugovora.

Sa 17 godina moguće je polagati završni, praktični ispit vožnje. Što se tiče drugih kategorija, svaka ima svoje uslove, gde se podrazumeva i minimalna starost osobe neophodna za obuku.

Na primer, za AM kategoriju starosni uslov je navršenih 15 godina života, dok je kod D kateorije neophodno da imate navršenih 23 godine i da minimum 2 godine posedujete dozvolu C kategorije.

ZNAČAJ LEKARSKOG PREGLEDA

Minimalni uslovi u pogledu psihičkih i fizičkih sposobnosti su neophodni, što se utvrđuje putem lekarskog pregleda. Neke auto škole nude besplatne vaučere za lekarske preglede i to je vrlo korisno jer predstavlja značajnu uštedu za polaznike, jer ipak ulaganje u obuku u auto školi ipak nije mala stvar.

Kroz preglede lekara specijalista i konačno mišljenje lekara opšte prakse razmatra se da li ispunjavate zdravstvene uslove za pohađanje auto školu i upravljanje motornim vozilima u budućnosti. Vrše se provere krvne slike, vida i pregledi kod psihologa i/ili neuropsihijatra.

OSEĆAJ ODGOVORNOSTI

Svaka osoba koja odluči da ide u auto školu i postane vozač, mora biti svesna da će u budućnosti biti odgovorna ne samo za svoj život, već i za život svih učesnika u saoraćaju koji se nalaze u okolini.

Auto škola preko svojih predavanja vrši vaspitno-obrazovanu ulogu kod svakog polaznika u cilju da svako od njih nakon sticanja vozačke dozvole ozbiljno shvate veštine koje su stekli.

Na kraju obuke svaki polaznik shvata kakva prava dobija sa vozačkom dozvolom, ali i obaveze i moguće posledice koje iz njih proizilaze.

STRPLJENJE I STALOŽENOST

Stres je deo svakodnevnog života modernog čoveka i ne možemo ga uvek izbeći. Međutim, postoji način da ga lakše i brže prevaziđemo, kako ne bi negativno uticali na naše veštine u saobraćaju.

Bilo da ste polaznik u vožnji ili profesionalni vozač uvek  ćete osećati blagu napetost prlikom vožnje, jer u saobraćaju niste sami već učestvujete sa velikom grupom drugih ljudi, bez obzira da li i oni upravljaju nekim vozilom ili su pešaci.

Ako niste dovoljno staloženi i ne možete da se kontrolišete, vožnja nije za Vas.

VOLJA I ŽELJA ZA STICANJEM NOVIH ZNANJA I VEŠTINA

Svaki polaznik mora biti spreman da nauči nešto novo i da radi na svojim sposobnostima radi uspešnog završetka vozačke obuke. Interesovanje za sticanje veštine vožnje i znanja o ponašanju o saobraćaju itekako je bitno ukoliko planirate da se upišete. Zainteresovanost i trud od Vas će stvoriti dobrog vozača.

BUDITE SPREMNI DA VEŽBATE I RADITE NA SEBI

Sa usvojenim znanjem pruža Vam se šansa da se bolje organizujete, da imate više slobode pa čak i da napredujete u svom poslu. Iz tog razloga treba da budete uvek adekvatno pripremljeni za svaki novi čas – odmorni i fokusirani.