ruke-volan-automobil

Greške koje se dešavaju vozačima početnicima

Lako je naučiti upravljati vozilom, ali nije samo to što čini vožnju bezbednom i odgovornom. Nepažnja, kasna reakcija i odsustvo koncentracije Vas mogu skupo koštati. Postoji lista grešaka koju novi vozači prave kada konačno dobiju vozačku dozvolu posle uspešno položenog praktičnog testa u auto školi i samostalno se uključe u saobraćaj na četiri točka.

Svaka ova greška se može ispraviti ukoliko vozač svoju poziciju ozbiljno shvati i rizike koje pogrešni potezi sa sobom nose

PREGLASNA MUZIKA U VOZILU

Muzika Vas može opustiti u vožnji ako je slušate tiho. Preglasan zvuk može ozbiljno poremetiti Vašu koncentraciju i sposobnost da osetite šta se dešava oko Vas, kao i da predvidite moguću opasnost.

Radio pojačan do maksimuma će isto tako zamaskirati zvuk motora i time ćete izgubiti osećaj kojom se brzinom krećete. Najbolje je da na samom početku posle završene obuke ipak isključite radio i fokusirate se na zvukove iz spoljašnjosti uz preglednost puta.

UMORNI I ISCRPLJENI NISTE ZA VOŽNJU

Za upravljanje motornim vozilom potrebni su energija i koncentracija što nećete imati ako niste dovoljno naspavani ili ukoliko ste preskočili obrok. Događalo se da su vozači zbog umora zaspali za volanom i tako izazvali fatalne saobraćajne nesreće.

Dovoljno je da zadremate na nekoliko sekundi i vozilo će skrenuti sa puta. Ako baš morate da sednete na vozačko sedište nenaspavani i premoreni, na svakih deset minuta vožnje pravite pauze.

Svakako ako i dalje primetite u toku vožnje da zevate, da Vam suze oči, ne sećate se zadnjeg saobraćajnog znaka kojeg ste videli ili zadnje ulice kojom ste prošli – ipak prepustite volan drugom, odmornijem vozaču.

NE GLEDAJTE SAMO ISPRED SEBE

Ovo se naročito forsira tokom obuke u auto školama. Svako može naučiti da upravlja vozilom, ali činjenica je da vožnju zapravo predstavlja snalaženje uz prostoru i posmatranje istog i istovremeno predviđanje potencijalne opasnosti.

Ne treba da vodite računa samo o onome što se događa ispred Vas jer drugi učesnici u saobraćaju i prepreke mogu da se nalaze i sa strane i iza Vas. Retrovizore koristite često radi boljeg snalaženja i pravovremene reakcije.

Dovoljan je samo trenutak nepažnje da oborite biciklistu iza sebe ili ogulite ofarbanu karoseriju tako što ćete ’’zakačiti’’ auto pored svog na parkingu.

OPASNOST NAGLOG KOČENJA

Naglo kočenje je jedan od najopasnijih poteza kojeg možete napraviti u vožnji i sigurno Vam je tokom obuke instruktor više puta skrenuo pažnju na to. Dozvoljeno je samo u slučaju ako situacija to nalaže. U drugim primerima to itekako može biti rizično.

Recimo, naglo zakočite i automobil iza Vas udari u Vaše vozilo jer vozač nije očekivao da ćete to učiniti. Nepravilno kočenje ima uticaj i na potrošnju goriva i naglu promenu broja obrtaja motora što se može negativno odraziti na performanse i funkcionalnost vozila.

NE ZABORAVITE DA PROVERAVATE PRITISAK U GUMAMA

Greška koju dosta vozača pravi, u koje se ne ubrajaju samo početnici, jeste zanemarivanje stanja u kome se nalaze gume i odsustvo redovnog proveravanja pritiska u gumama. Izduvane i istrošene gume na točkovima stvaraju rizik od nezgoda na putu tokom kretanja u saobraćaju.

Rub izduvane gume se brzo troši, dok opet kod one preduvane strada njen srednji deo i točkovi loše prijanjaju na podlogu. Na skoro svakoj benzinskoj pumpi postoji deo gde se gume mogu naduvati, a optimalan pritisak zavisi od tipa gume, prečnika i drugih faktora.

Najčešće ćete za Vaše vozilo otkriti optimalan pritisak guma sa i bez opterećenja na nalepnici zalepljenoj na unutrašnjoj strani vrata vozača.

NE ZABORAVITE NA POKAZIVAČE PRAVCA

Pokazivači pravca se moraju koristiti tokom vožnje da bi druge učesnike u saobraćaju na vreme obavestili o svojoj nameri – skretanje u drugu traku, izlazak sa glavnog na sporedni put, obilaženje ili preticanje, skretanje levo ili desno ili pak paljenje sva četiri pokazivača zbog privremenog zaustavljanja vozila.

Početnici na pokazivače često zaborave, a neki iskusni vozači često ne obraćaju pažnju smatrajući da su nepotrebni i time prave opasne greške. Nekorišćenje ili nepravilno korišćenje pokazivača pravca kažnjivo je zakonom, jer tako možete zbuniti druge vozače ili ostale prisutne u saobraćaju i izazvati nezgodu.

NA MOBILNI TELEFON ZABORAVITE

Kada tek dobijete vozačku dozvolu, najbolje mobilni telefon stavite na silent mode ili ga u potpunosti isključite. Upotreba telefona tokom vožnje je kažnjivo i strogo zabranjeno.

Dok ste u saobraćaju zaboravite da ga imate. Ako morate da se javite nekome hitno, najbolje stanite sa strane i uključite sva četiri pokazivača pravca i obavite razgovor bez bojazni da ćete ugroziti sebe ili druge ljude u okolini.

Dovoljno je da u vožnji samo pogledate na ekran da bi videli ko Vas zove i velika je verovatnoća da ćete uzrokovati nesreću.