greske pri polaganju vozackog ispita

Greške pri polaganju vozačkog ispita

Vozački ispit i samo polaganje za pojedine kandidate može biti toliko stresno, ali to je u većini slučajeva upravo iz razloga jer se iznova i iznova ponavljaju određene greške.

Na greške kandidati u mnogim slučajevima ne gledaju ozbiljno te su i česti slučajevi kako se po nekoliko puta izlazi na praktični ili teorijski deo ispita.

Niko od nas se nije naučen rodio, stara je izreka ali je potrebno prilikom same obuke da svako od kandidata bude oprezan, spreman da uči i da sujetu ostavi po strani.

Instruktori vožnje kao i predavači teorijske nastave su tu za vas kako biste što bolje savladali gradivo, jer je i cilj auto škole da što pre položite vozački ispit i dobijete svoju probnu vozačku dozvolu.

Nikome nije u interesu da „padate“ vozački ispit

Može se čuti kako je instruktor ili saobraćajac namerno „oborio“ kandidata jer mu to jednostavno odgovara. Međutim, sve ovo nije tačno s obzirom na to da isti kandidat koji polaže nekoliko puta određeni deo ispita ne odgovara ni samoj auto školi ali ni nadležnom ministarstvu koje je tu obuku osmislilo.

Zamislite samo kada bi u nekoj auto školi više od polovine kandidata bilo onih koji nekoliko puta polažu određeni deo vozačkog ispita. Reputacija auto škole ne bi bila na zavidnom nivou.

Obaranje kandidata i procenat onih koji ne savladaju uspešno predviđeno gradivo za polaganje vozačkog ispita ne odgovara ni nadležnom ministarstvu s obzirom na to da je upravo tu obuku i osmislilo.

Cilj obuke kandidata sa svim što predviđa u ovom trenutku (teorijski deo, obuka i ispit iz prve pomoći kao i praktični deo obuke i polaganja) su osmišljeni sa ciljem da se smanje saobraćajne nezgode u kojima, prema statistici, najviše stradaju neiskusni vozači.

Na tremu zaboravite – fokusirajte se na greške u vožnji

Trema je svakako prisutna na svakom delu polaganja vozačkog ispita, ali ona ne treba da utiče na vaše znanje i sigurnost. Recite jasno sebi šta znate i šta ne znate, sve to ponovite i svom instruktoru vožnje kako biste određene sekvence bolje razradili a vi bili što spremniji za rad.

Učite konstantno, nemojte očekivati da ćete kompletan ispit pripremiti samo na osnovu teorijskog dela obuke od 40 časova ili praktičnog koji isto traje.

Nakon svakog realizovanog časa, bilo da je on teorijski ili praktični, obnovite gradivo kod kuće. Danas ima dosta metoda da obnovite gradivo, bilo da je to vežbanje online testova za vožnju ili gledanje klipova na internetu.

Dakle zaboravite na tremu prilikom svakog dela ispita, ne obazirite se na komisiju – pokažite svoje znanje, fokusirajte se na saobraćaj i obavezno slušajte svog instruktora tokom praktičnog dela ispita.

Naučite da držite pravilno volan

Verovatno vas je instruktor već na prvom času učio kako da držite volan kako treba. Zapamtite da automobil nije deo luna parka pa možemo da ga držimo i jednom rukom. Upravo je ovo greška broj jedan koja se ponavlja iznova i iznova a može vas koštati ponovnog polaganja vozačkog ispita.

Volan držite sa obe ruke, ne stežete ga ni u jednom trenutku jer ukoliko dlanovi počnu da vam se znoje lako će vam izmaći kontrola.

Vožnja nije samo „gledaj pravo“

Iako ste ovo čuli milion puta da gledate vi samo pravo, prilikom vožnje svakako da je potrebno fokusirati se na vozila ispred vas ali imate retrovizore koji vam omogućavaju da pratite situaciju i sa strane.

Ukoliko na ispitu gledate samo svoj auto ne obraćate pažnju na ostale učesnike u saobraćaju, smatrajte da ste automatski pali.

Znak STOP – poštujte obavezno

Možda biste rekli pa ovo je očigledno, ali ogroman broj kandidata na praktičnom delu ispita upravo preskoči da se zaustavi na znak STOP.

Imajte na umu da je ovaj auto znak vrlo važan, ima svoju funkciju i koristan je za bezbednu i sigurnu vožnju.

Da li zbog treme ili zbog nepažnje, kandidati uglavnom na polaganju zaborave da se zaustave kada vide ovaj znak, a to ni jedan član komisije neće tolerisati.

Uostalom ovo nije „sitan propust“ koji se može progledati kroz prste jer vam je jako bitno da se zaustavite i sutra kada budete vozili sami a ugledate na raskrsnici znak STOP.

Ne udaljavajte sedište – približite ga

Ovo je svakako prva stvar koju morate uraditi kada uđete u automobil nakon što ste izvršili vizuelnu kontrolu vozila pre ulaska.

Dakle, namestite retrovizore i obavezno približite sedište tako da možete ispravno voziti i koristiti sve papučice. Ne udaljavajte se od volana i komandi, jer u situaciji kada vam određena komanda bude trebala postoji šansa da nećete moći odmah da reagujete.

U vožnji se uvek dešavaju greške, ali je potrebno da na sve greške budete svesni – pažljivo slušajte svog instruktora i sigurni smo da ćete vozački ispit položiti „iz prve“.