devojka-prekrila-oci

Kako da prevaziđete strah od upravljanja vozilom

Obuka u auto školi je za svakog kandidata novo iskustvo i susret za nečim nepoznatim. Jedno je gledati nekog kako vozi, a sasvim drugo sesti za volan i upravljati četvorotočkašem.

Zbog toga se događa da tokom obuke, ali i na početku samostalne vožnje nakon položenog ispita, kandidati imaju strah od upravljanja vozilom i kretanja po saobraćaju, a razlozi su mnogobrojni.

U svakom slučaju, ta anksioznost može da iščezne ako budete radili na sebi.

ŠTA JE ZAPRAVO STRAH OD VOŽNJE?

Strah od vožnje prestavlja vrstu fobije koja se odnosi na upravljanje vozilom ili vožnju dok upravlja drugo lice. Kod jedne grupe ljudi anksioznost je konstantno prisutna, a kod druge samo u određenim situacijama kao što je vožnja u tunelu, noćna vožnja, kretanje u velikoj brzini itd.

NE PLAŠITE SE DA PRIZNATE STRAH

Pre nego što potražite rešenje koje će Vam pomoći u borbi protiv fobije neophodno je da budete iskreni prema sebi i priznate da se plašite da vozite. To što imate stres zbog nečega ne treba da kod Vas izaziva stid, već prvo morate prihvatiti da anksioznost postoji pre nego što se uhvatite u koštac sa njom.

Vožnja sa sobom nosi veliku odgovornost, ali ako shvatite da opasnosti nema ukoliko ste fokusirani na dešavanja na putu, odmorni i opušteni nema potrebe da se bojite bilo čega.

LISTA NAJČEŠĆIH FOBIJA KOD VOZAČA

Negativna iskustva mogu stvoriti traume čak i kod iskusnijih vozača. Primeri su vožnja po nevremenu ili recimo ako ste se izgubili na nepoznatom putu ili doživeli nezgodu na putu. Ako se konstantno prisećate negativnog iskustva, to će samo pojačati strahove.

Kod anksioznih vozača događaju se panični napadi ukoliko se nađu u sred gradske gužve, uz pomisao da moraju dugo da čekaju da bi se put raščistio. Pojedini se boje da će prebrzo voziti i možda izgubiti kontrolu nad vozilom. Identifikujte svoj strah i istrajte u borbi protiv njega.

ZA POČETAK SE SKLONITE OD GUŽVE

Krenite u kraće vožnje koje će se produžavati polako u smislu dužine puta i vremena dok se ne oslobodite. Sedite u automobil i pokrenite ga kad osetite da ste spremni.

Provozajte se po komšiluku za početak, a potom po sporednim i manje prometnim ulicama, dok ne budete dovoljno psihički pripremljeni da izađete i na glavni put.

Možete recimo i s nekim otići do nekog većeg terena kao što je parking zatvorenog supermarketa i provozati se, usput vežbajući parkiranje.

NAUČITE DA SE OPUSTITE

Smirite se jer uznemireni možete da napravite grešku tokom vožnje koja Vas može skupo koštati. Korisno je praktikovanje tehnika relaksacije tela u koje spadaju meditacija i vežbe disanja.

U slučaju da Vas tokom vožnje uhvati panika, zaustavite se na bezbedno mesto van saobraćaja. Duboko udahnite kroz nos dok ne osetite da su Vam pluća puno, a zatim kroz usta lagano izdahnite. Ponoviti najmanje tri puta da bi se opustili i razbistrili misli.

ZATRAŽITE PODRŠKU

Ne ustručavajte se da pitate nekoga da Vam pomogne da prevaziđete strah. Pitajte nekoga od bliskih osoba da sedi na suvozačevom sedištu dok vozite, jer će prisustvo drugog lica pomoći da se umirite i opustite.

Nađite nekog ko će Vas ohrabriti i dati Vam vetar u leđa. Isto tako, nije sramota ni obratiti se psihologu zbog problema kroz koji prolazite. Bolje da na vreme zatražite pomoć nego da se anksioznost pogorša.

REDOVNO ODRŽAVAJTE SVOG ČETVOROTOČKAŠA

Da bi se oslobodili i izgradiili samopouzdanje za volanom, morate voditi računa o stanju svog automobila i redovno ga servisirati, održavati čistoću i voziti ga na tehnički pregled.

Ako budete svesni da ste odgovorni prema svom ljubimcu na četiri točka i da je on potpuno ispravan, sigurno ćete shvatiti da ste bezbedni i da nema mesta panici.

UVERITE SEBE DA NEMA RAZLOGA ZA STRAH

Nemojte zanemariti značaj pozitivnog razmišljanja i motivacionih rečenica na šta treba da obratite pažnju prilikom tretiranja stanja kao što je anksioznost.

Recite sebi da možete da vozite bez straha, da ste smireni i komforni za volanom. Možete to i da zapisujete u svesku pa da povremeno pročitate ako Vam je lakše. Itekako je delotvorno.

OBRATITE SE AUTO ŠKOLI ZA POMOĆ

Zatražite savete od instruktora iz auto škole koji će Vam se posvetiti i dati sve od sebe da usavršite tehniku vožnje, budete samouvereni na putu i konačno prevaziđete strahove.

Uz instruktore auto škole Stop Line bićete u bezbednim rukama.

Bilo da ste polaznik u sklopu obuke ili vozač koji je već položio ispite i stekao vozačku dozvolu, rado ćemo Vas saslušati i pružiti neophodnu pomoć.

Formira se individualni plan rada u skladu sa Vašim sposobnostima i zahtevima i intezivno se radi na tome da anksioznost u potpunosti nestane i da uživate u vožnji na četiri točka.