devojka-za-volanom

Kako iz prvog pokušaja položiti vozački ispit

Dobijanje vozačke dozvole je uzbudljiv poduhvat i iskustvo koje menja život, ali je i velika odgovornost.

Polaganje vozačkog ispita može biti malo stresno, ali postoje načini na koje možete da se pripremite koji će vam pomoći da prođete odlično test i to u prvom pokušaju .

Evo nekoliko korisnih saveta koji će znatno olakšati polaganje vozačkog ispita i pomoći će vam da ga položite iz prvog puta.

Srećno!

Šta je sve potrebno da biste položili vozački ispit iz prvog pokušaja

Potrebno je dosta vežbe. Udoban osećaj za volanom svog automobila jedan je od najboljih načina da se pripremite za test.

Vežbajte što je više moguće u vozilu koje ćete imati na vozačkom ispitu.

Dođite u svoj centar za testiranje 10-20 minuta ranije, tako da imate dovoljno vremena da se pripremite, ali nećete dugo čekati.

Takođe treba da uklopite časove vožnje na dan testiranja ako je to moguće – na taj način možete da pređete sve manevre ili zatražite pojašnjenje o pitanjima koja imate u poslednjem trenutku.

Lekcija unapred će vam pomoći da smirite živce i dovede vas u pravo raspoloženje za vožnju, posebno ako ste imali dvočasovne lekcije u nedeljama do vašeg testa.

Takođe je važno da se dobro naspavate da biste izbegli nepotreban stres ili anksioznost.

Šta uraditi pre polaganja

Pre polaganja vozačkog ispita zamolite svog instruktora da vam govori o mehanici automobila onoliko puta koliko vam je potrebno. Ovo će vam pomoći da prođete kroz početni deo ispita, tako da možete da počnete da se osećate samopouzdanje pre nego što uopšte izađete na put.

Ni u kom slučaju nije dozvoljeno da vodite bilo koga sa sobom, ali imate mogućnost da svog instruktora vozite u automobilu za vreme polaganja. To vam može olakšati i pomoći vam da se osećate ugodnije prilikom polaganja vozačkog ispita.

Ako ne čujete instrukcije kako treba tokom testiranja, ostanite mirni i samo zamolite ispitivača da ih ponovi.

Panika će samo uzrokovati da izgubite fokus i padnete ispit.

Najčešće greške koje se dešavaju

Greška kao što je gašenje vozila prilikom polaganja vozačkog ispita je manja greška (sve dok nije u potencijalno opasnoj situaciji), čak i ako se čini da ste u tom trenutku napravili veliku grešku. Ako se to dogodi, ostanite pod kontrolom i ponovo pokrenite automobil.

Ne dozvolite da vam na umu igraju manje greške ili rizikujete da napravite još više.

Nemoguće je znati kuda ćete biti upućeni tog dana ili sa kojim policajcem ćete se suočiti na polaganju vozačkog ispita.

Uverite se da ste vežbali na različitim putevima. Mešavina glavnih i manjih puteva, seoskih traka i dvosmernih puteva je važna ako želite da izbegnete neprijatna iznenađenja na dan polaganja.

Jedan od najvećih uzroka manjih grešaka za mnoge vozače koji uče na svom testu je nedostatak zapažanja.

Redovno proveravajte svoje retrovizore – posebno kada krećete, približavate se opasnostima, menjate položaj na putu i ​​menjate brzinu.

Dok su ispitivači obučeni da paze na to da proveravate svoje retrovizore (i imaće dodatno ogledalo da to urade), ponekad ako ste malo preterani u proveravanju retrovizora neće naškoditi.

Pomerajte glavu kada gledate u retrovizor i manje je verovatno da će vam ispitivač dati manju grešku nego ako pogledate retrovizor na brzinu.

Možete se nadati suvom i sunčanom vremenu kada je u pitanju polaganje vozačkog ispita, ali, kao što svi znamo, nema garancija.

Takođe izađite na put kada je magla, sneg i mrak, samo da biste se osećali sigurnije ako se vreme pogorša.

Nakon odvozanih časova vožnje, vaš instruktor vožnje će imati prilično dobru mišljenje o tome da li ste dorasli izazovu da položite test.

Nije u njihovom interesu da vas ohrabruju da rano polažete test – na taj način ćete samo gubiti njihovo vreme, štetiti njihovoj prolaznosti i narušiti vaše samopouzdanje.

Ako kažu da ste dorasli poslu, verujte u sebe.

Budite svesni svojih slabosti

Imajte jasnu predstavu o vašim slabostima – tražite da se koncentrišete na njih na lekcijama i razmislite o lekciji u poslednjem trenutku pre testa da biste ste se smirili.

Često se dešava da prođe neko vreme između polaganja teorijskog i praktičnog ispita, tako da je dobra ideja da ponovo pregledate svoj primerak i značenja putnih znakova pre nego što uđete u auto sa ispitivačem.

Čak i ako ste prilično sigurni, to vam može pomoći da se osećate opuštenije. Takođe je dobra ideja samo da proverite da li ste u toku sa najnovijim standardima vožnje u slučaju da su se promenili.

Bez obzira koliko želite da sami izađete na put, nema smisla polagati test dok ne budete spremni.

Ako požurite da prođete vozački ispit samo će vam nedostajati iskustvo koje vam je zaista potrebno da biste samostalno krenuli na put.

Neuspeh na testu takođe će vam narušiti samopouzdanje, posebno ako ga polažete prerano.

Ne gubite svoje vreme i vreme ispitivača – sačekajte da vam instruktor kaže da ste spremni da ga polažete

Zapamtite, uvek postoji prostor da poboljšate svoju vožnju.

Auto škola Stop Line postoji već dve i po decenije i svo to vreme usmerena je ka glavnom cilju – da što lakše i brže pripremi svoje kandidate za kretanje kroz saobraćaj stvarajući od njih oprezne i iskusne vozače.

Javite se još danas i krenite u vozačku avanturu sa nama.