vozac-auto

Došao je trenutak kada treba da upišete obuku za polaganje vozačkog ispita, trenutak kada postajete samosvesni i na ovom polju u životu i preuzimate odgovornost za sebe ali i sve druge učesnike u saobraćaju.

Polaganje vozačkog ispita sa sobom donosi određen nivo stresa i treme, a sama obuka je vremenski ograničena i non stop imate osećaj neizvesnosti kako će se sve završiti.

Da vas ohrabrimo, svi koji su polagali vozački ispit su na kraju i položili. Neko iz prvog puta, neko iz trećeg, četvrtog, manje je bitno, to se na kraju zaboravi. Danas su i jedni i drugi aktivni učesnici u saobraćaju i više se toga i ne sećaju.

Nakon godina rada sa kandidatima najrazličitijih profila sa sigurnošću možemo da kažemo da je dobrim delom do vas koliko puta ćete polagati vozački ispit.

Zato želimo da Vam skrenemo pažnju na neke detalje na koje treba da se fokusirate kako bi olakšali sebi još jedan životni ispit.

#1 KRENITE OD AUTO ŠKOLE

Odabir auto škole je jako bitan, auto škola za koju se odlučite će vas voditi kroz ceo proces obuke i pripremati za sam ispit. Od njihovog kvaliteta i vaše posvećenosti zavisi i kranji ishod.

Pitajte prijatelje, poznanike, rođake, koji su u skorijioj prošlosti polagali vozački ispit. Neka vam kažu svoja iskustva, šta im je najviše smetalo a šta im je dosta pomoglo, kakvi su generalno njihovi utisci sa auto školom koju su odabrali. Obavezno pitajte i Gugl.

Zapravo nekada su iskustva sa interneta vrednija od subjektivnog mišljenja vašeg prijatelja. Pogledajte web sajt auto škole za koju se interesujte, da li je pregledan, da li ima testove, koliko su se posvetili da prezentuju potencijalnim kandidatima sam proces obuke, koliko su znanja besplatno podelili, itd…

Proverite gde se nalazi njihov web sajt da li je na prvoj strani Gugal ili petoj. Ovo zaista mnogo govori, sajtovi koji su se izborili za mesto na prvoj strani Gugla su to zaslužili isključivo svojim radom i zalaganjem.

Pogledajte ocene korisnika na društvenim mrežama tu se nekada krije dragoceno blago.

#2 KONTAKTIRAJTE IH

Za početak telefonom, raspitajte se koliko dugo rade svoj posao, koliko imaju instruktora, kakav im je vozni park, prolaznost kandidata.

Proverite da li imaju neke benefite ka potencijalnim kandidatima, kao što su dodatne vežbe, asistencija, poklon lekarsko uverenje ili čak simboličan poklon privezak za ključeve može biti znak njihove posvećenosti ka kandidatu, što znači da im je stalo do vašeg utiska pa će se verovatno taj odnos nastaviti i tokom same obuke.

Ukoliko ispunjavaju ove kriterijume, posetite ih lično – pogledajte kako su organizovani, da li su ima kola uredna, da li u prostorijama vlada pozitivna atmosfera ili totalni haos. Na osnovu ovih detalja možete mnogo da zaključite o samoj auto školi.

#3 RAD NA SEBI

Odabrali ste auto školu i obuka je krenula. Sada je najveći deo na vama. Posvetite se, dajte svoj maksimum. Uklučite se u tok obuke, pažlivo slušajte predavače i instruktore.

Nemojte klimati glavom ako vam nešto nije jasno. Pitajte stotinu puta sve što ne razumete. Zapisujte važne detalje. Budite skoncetrisani i pomalo “štreberski” nastrojeni. Ovakva vrsta fokusa na samoj obuci će vam mnogo značiti na samom polaganju.

Biće vam jasno sve što ste učili i imaćete sampouzdanja jer znate da znate. Tu više nema opravdanja da vas je trema slomila, trema se leči gorepomenutim znanjem i samopouzdanjem.

Razgovarajte sa kolegama iz grupe, slušajte šta njih muči pa preispitajte sebe oko tih detalja i kako ih vi savladavate.

Zamišljte situaciju u svojoj glavi ili dok ste na suvozačevom mestu, šta bi ste uradili ispred kružnog toka upravo ispred koga se nalazite. Što više puta ponovite neke situacije u svojoj glavi bićete sigurniji na dan obuke.

Isto važi i za teoretski deo. Odredite deo dana kada ste posvećeni samo tome. Ugasite mobilni telefon i skoncetrišite se na gradivo, na vežbe, zapišite nejasne situacije pa ih iznesite na sledećem času.

Prosto je, pismeni deo ispita ćete polagati dok ne naučite teoriju. Tako da je ovo apsolutno na vama da li ćete polagati jednom ili deset puta.

#4 DAN POLAGANJA

Ukoliko ste ispratili ova naša iskrena upustva, pažljivo posvetili pažnju odabiru auto škole, ukoliko ste posvetili vreme i koncetraciju na gradivo i obuku, na obnavljanje gradiva van perioda obuke…

Na dan polaganja vi znate da ste dali svoj maksimum, nemate tremu ni trenutak neizvesnosti. Sigurni ste u sebe jer ste naporno radili u predhodnom periodu i samo čekat svoj red da sednete i pokažete šta umete.

#5 SREĆNO!