vozila auto skole stop line

Kako odabrati automobil za polaganje vozačkog ispita?

Savet kako odabrati auto školu verovatno vam u ovom trenutku nije potreban, imajući u vidu da ste odabrali auto školu; ali se verovatno u ovom trenutku nameće pitanje kako odabrati automobile za polaganje vozačkog ispita?

Svaka auto škola koja drži do sebe ima automobile za svakog od vas.

Verujemo da ste prilikom izbora auto škole imali jasno definisane kriterijume i sigurni smo da je obuka bila uspešna s obzirom na to da se već nalazite pred samom završnicom polaganja za vozačku dozvolu B kategorije.

Međutim, ukoliko u auto školi ima dosta automobila pitanje koje se nameće jeste – kako odabrati autmobil koji je idealan za vas prilikom polaganja vozačkog ispita.

Budite pažljivi prilikom odabira vozila za polaganje

Kao što ste bili oprezni kojoj ćete auto školi prepustiti svoje vreme, trud i zalaganje kako biste položili vozački ispit – potrebno je da se posvetite i pronalaženjem najboljeg vozila za vas.

Pre svega razgovarajte sa instruktorom.

Instruktora kojeg ste izabrali pitajte sve što vas interesuje, recite mu sve o vašem procesu polaganja (da li ste imali neuspele pokušaje, da li ste imali neke probleme prilikom teorijskog dela vožnje), ali i razgovarajte sa njim otvoreno i recite mu sve o vašim strahovima, očekivanjima, nadanjima.

Prilikom upoznavanja sa izabranim instruktorom vožnje razgovarajte i o porodičnom automobile koji imate, kako biste se i oslobodili tokom same obuke.

Naravno, ne mislimo da vežbate sami kod kuće ili u komšiluku dok vam traje obuka (to čak nije ni dozvoljeno i kažnjivo je zakonom), ali ćete svakako biti spremniji za svakodnevnu vožnju nakon položenog ispita ukoliko se obučavate u automobilu sa sličnim performansima.


Da li su i u kojoj meri bitna preglednost i veličina automobile?

Auto škole uglavnom od automobila za polaganje vozačkog ispita imaju one koji su standardnih dužina, međutim ukoliko imate kod kuće automobile koje je duže ili kraće svakako ćete kasnije imati problem dok se ne naviknete na dužinu primarnog automobila.

Zbog toga je najbolje da, koliko je to moguće, izaberete onu dužinu od ponuđenih vozila koja su najsličnija kao onom koje imate kod kuće.

Kada govorimo o preglednosti, obratite naročitu pažnju jer je upravo za sigurnu i bezbednu vožnju najbitnija preglednost.

Ono što je bitno jeste da vi prilikom obuke imate preglednost na sve četiri strane vozila, a sam automobil treba da ima što je moguće više staklenih površina.

Takođe, obratite pažnju i na zadnje staklo koje je potrebno da bude što je veće moguće.

Da li je bitna marka vozila?

Automobile koji su iz ekskluzivnih klasa, ali i skuplje modele auto škole uglavnom nemaju, čak se i vama kao nekome ko se još uvek obučava za upravljanje automobilom takvi modeli i ne preporučuju.

Teško je da ćete na takvim vozilima naučiti spretnost, ali i dobru tehniku vožnje jer svi skuplji modeli to vam neće omogućiti.

Dodatak kao što je na primer automatski menjač je uglavnom napravljen za onaj tip vozača kojima je potrebno da im se ispravljaju određene greške i na taj način im se pomaže prilikom same vožnje.

Sigurni smo da je vaš cilj da naučite prilikom obuke sve tajne i veštine spretnosti, ali i da imate što bolju tehniku vožnje kako biste bili prepoznati kao siguran, bezbedan i dobar vozač – marka automobila ne treba da vam predstavlja okupaciju.

Najbolje je da birate vozilo srednje klase jer ćete na taj način moći da naučite sve potrebne veštine za upravljanje automobilom u svakom trenutku.

Da li je i u kojoj meri bitna opremljenost automobile namenjenog za polaganje vozačkog ispita?

Ukoliko ste mislilli da vam je potrebna GPS navigacija – izbrišite to iz glave, jer vam za obuku svakako ovaj gedžet nije potreban s obzirom na to da nikada niste sami, a i tu je instruktor koji vam govori kuda da idete.

Prilikom izbora automobila važno je da birate onaj u kojem ćete moći pravilno i udobno da se smestite, odnosno da pravilno prilagodite rastojanje između volana i tela, ali i rastojanje od komandi na podu kako biste mogli sve papučice da koristite.

Vodite računa i o naslonu za glavu, odnosno u onom trenutku kada naslonite glavu da ona dođe u sredinu naslanjača; a sama razdaljina tela od volana automobila mora biti takva kao da je na sredini (dakle da niste ni previše udaljeni, ali ni preblizu).

Svakako sve su ovo osnovni saveti, preporuka je da za svako pitanje, nedoumicu ili možda očekivanje razgovarate sa svojim instruktorom sa kojim ste rešili da prođete deo praktične obuke.

Sigurni smo da će on rešiti sve vaše nedoumice, ali i pomoći vam prilikom ispravnog izbora automobila za polaganje vozačkog ispita.