devojka-za-volanom

Kako položiti vožnju iz prve

Pitanje koje muči svakog kandidata i to verovali ili ne već od prvog dana.

Na samom početku se dobro opustite i pripremite se da naučite nešto novo, jer u suštini nikud ne žurite.

Bitno je da svo znanje sa teorijskog dela obuke kao i praktičnog uspešno savladate kako biste mogli kasnije da se pre svega bezbedno ali i sigurno ponašate u saobraćaju.

Pre svega budite ponosni na sebe jer ste se odlučili za tako važan korak u svom životu, a to je polaganje vozačkog ispita; i prepustite se svojim predavačima i instruktorima koji sigurni smo znaju na koji način da vam prenesu znanje, ali i da vas upute kako da pravilno upravljate vašim vozilom i ponašate se u saobraćaju.

Pokušajte da se prisetite samog časa vožnje

Nakon položenog teorijskog dela ispita kao i ispita iz prve pomoći, svaki kandidat je u obavezi da pohađa i 40 časova praktične nastave.

To znači da ćete zajedno sa svojim instruktorom prolaziti kroz realne gradske situacije, a sama obuka prvo počinje na poligonu sa upoznavanjem osnovnih poligonskih radnji.

Upravo nakon svakog završenog praktičnog dela časa, pokušajte da kada dođete kući se prisetite tog dana, na šta vam je instruktor ukazivao.

Pokušajte da izvršite simulaciju vožnje u svojoj glavi, prisetite se raskrsnice ili situacije sa određenog časa vožnje tog dana.

Na taj način ćete mirne glave uspeti da sagledate zbog čega vam je instruktor rekao da postupite drugačije nego što ste zamislili, ali i da se prisetite gradiva iz teorijskog dela obuke koji ste uspešno položili.

Obavezno pokušajte da se setite reči instruktora, znakova na putu, saobraćajnica ali i eventualnih situacija tog dana koje su vam bile stresne u tom trenutku.

Učite iz svake greške

Svaki početnik pravi dosta grešaka prilikom teorijskog dela obuke, i nemojte misliti kako vi jednostavno niste „talentovani za vožnju“ jer je to pogrešno razmišljanje.

Ukoliko budete bili pažljivi i ukoliko redovno i marljivo radite, tehniku vožnje ćete sigurni smo veoma brzo i savladati.

Pokušajte da dobro obratite pažnju prilikom svake reakcije instruktora koju on ima, dakle učite iz svojih grešaka tokom obuke jer mnoge od njih kasnije mogu biti kobne kada budete polagali pred komisijom, ili ne daj bože kada se budete našli sami u saobraćaju.

Instruktor vam zaista ne želi ništa loše, on će pokušati da vam prenese znanje i veštine koje su vam neophodne kako biste bezbedno i sigurno upravljali vašim automobilom, vaše je samo da pažljivo pratite i učite maksimalno koliko možete.

Budite sigurni u svoje znanje

Ogroman broj kandidata ima tremu pred polaganje vožnje i to je razumljivo; ali pokušajte da budete sigurni u svoje znanje jer ste uspešno savladali sve što se od vas do tada očekivalo.

Dakle, upotrebite svo svoje znanje koje ste imali tokom same teorijske obuke, ali i tokom praktičnog dela (mislimo pre svega na testove iz vožnje, tačnije o poznavanju saobraćajnih znakova i situacija).

Doza pozitivne treme svakako je i poželjna kako se ne biste previše opustili, ali taman toliko da budete sigurni u svoje znanje.

Nikako ne zaboravite svetla i pojas

Verovali ili ne čak 30% kandidata padne već prilikom prvog ulaska u vozilu na praktičnom delu ispita.

Iako ste verovatno dosta puta sa instruktorom i govorili, ali i tokom vožnje ste koristili i pojas, palili svetla – u tom trenutku kandidati zbog treme ili nekog drugog razloga, zaborave da provere samo vozilo ili kad uđu na mesto suvozača da odmah stave pojas, nameste retrovizore i sedište ali i upale svetla pre nego što krenu.

Prilikom polaganja vozačkog ispita prvo pokazujete veštinu poznavanja poligonskih radnji, tako da ukoliko neku radnju ne uradite kako treba ni u kom slučaju se nemojte predavati već nastavite dalje.

Takođe, prilikom vožnje u gradu ukoliko i sami primetite da se prekoračili brzinu ili napravili neki drugi prekršaj ne dozvolite sebi da vas to zbuni i blokira.

Instruktor i saobraćajni policajac će beležiti vaše greške, ali ne znači da ukoliko ste napravili jednu grešku odmah padate vožnju.

Izaberite pravu auto školu

Nadamo se da ste se dobro raspitali prilikom odabira auto škole, jer vam upravo licencirani instruktori kao i predavači koji su posvećeni vašem napretku mogu pomoći prilikom polaganja vozačkog ispita iz prve.

Odabir kvalitetne auto škole, one koja ima tradiciju, zadovoljne kandidate ali i profesionalne instruktore i predavače je pola završenog posla prilikom dobijanja vozačke dozvole B kategorije.

Bitno je da se instruktori posvete vama prilikom obuke, ali je jako bitno da i bi budete motivisani i posvećeni samoj obuci i da pratite svoj napredak, uočavate greške i dolazite do rešenja u trenutku.

Naša auto škola Stop Line nalazi se na dve lokacije, jedna je na Starom gradu dok je druga auto škola na Novom Beogradu i vrlo rado ćemo vam odgovoriti na sve vaše zahteve i pomoći vam da dođete do svoje vozačke dozvole.