covek-pod-stresom

Kako prevazići strah pred polaganje vozačkog ispita

Polaganje vozačkog ispita nije mala stvar. Potrebno je da se za taj dan adekvatno pripremite i pokažete ispitivačima da ste potpuno spremni za samostalno kretanje kroz saobraćaj na četiri točka.

Nije nimalo lako, ali ne treba da bude stresno. Svi imaju tremu pred samo polaganje testa, što je sasvim normalno, ali nikako ne dozvolite da se u Vama briga o uspešnom prolasku ispita pretvori u bespotreban stres.

Postoje metode koje će Vam omogućiti da na dan polaganja budete smireni i fokusirani, bez straha i panike.

ANALIZIRAJTE SVOJ STRAH

Šta tačno vezano za ispit čini da osećate anksioznost? Kada se taj strah pojavio?

Pronađite odgovore na ova pitanja da bi se lakše suočili sa stresom izazvanog zbog brige kako ćete proći na testu i straha od neuspeha. Polaganje vozačkog ispita je pravi izazov, ali nije nemoguće završiti ga sa uspehom.

Nemojte razmišljati o tome koliko je težak test i o verovatnoći da ćete pasti. Panika i strah su smernice ka neuspehu, a to definitivno ne želite.

ŠTO VIŠE VEŽBAJTE

Iskoristite svih 40 praktičnih časova koliko po programu imate na raspolaganju pre nego što steknete pravo da polažete vozački ispit. Za to vreme pitajte instruktora sve što Vam nije jasno i takođe utvrdite slabe tačke i radite na njima. Pitajte za savete i trikove kako da lakše i brže savladate određene veštine.

Imate sasvim dovoljno raspoloživog vremena provedenog sa stručnim licem da se usavršite dovoljno da steknete potrebno znanje, kao i samopouzdanje. Po potrebi se možete nadograditi ili dodatno uvežbati kroz časove kondicione vožnje.

Auto škola Stop Line nudi kondicione časove za kandidate koji žele dodatno da se pripreme za ispit, ali i za iskusne vozače kojima su časovi potrebni zbog posla ili posebnih uslova za vožnju.

RAZGOVARAJTE SA SVOJIM INSTRUKTOROM

Od samog početka, Vaš instruktor je tu za Vas da Vas podrži i da Vam pomogne da što lakše i bezbolnije savladate tehniku vožnje. Pored toga, on Vam je podrška, daje korisne savete i pruža smernice za brzo usvajanje potrebnih znanja i veština. Zbog toga, zatražite od njega odgovor na bilo kakvo pitanje.

Tražite da analizira kako se snalazite za volanom i u različitim situacijama u saobraćaju. Recite da Vam pojasni na čemu treba više da poradite. Podrška od strane instruktora tokom obuke je dragocena i itekako pomaže da se izborite sa strahom od polaganja ispita.

Auto škola Stop line može da se pohvali odličnim timom instruktora. Njihovim radom održava se visok procenat prolaznosti na ispitima jer oni posvećuju mnogo pažnje svakom kandidatu i vode računa da čitav proces učenja, kao i samo polaganje, ostanu u sećanju kao prijatno iskustvo i lepa uspomena.

VAŽNOST REDOVNE ISHRANE

Ukoliko ne jedete redovno, telo ne može da se izbori protiv stresa i odbrambeni mehanizam koji ga štiti slabi. Takođe, postajete nervozni, razdražljivi i depresivni, što nikako nije poželjno za zdravlje – naročito u situacijama kao što je priprema pred polaganje vozačkog ispita.

Neposredno pre testa, važno je da nešto pojedete. Nikako ne preterujte u količinama pojedene hrane jer to može izazvati suprotan efekat. Takođe, pažljivo birajte šta ćete pojesti.

Sjajan predlog su banane, riba ili orašasti plodovi sa visokom koncentracijom nutrijenata značajnih za normalan rad nervnog sistema. Ove namirnice su i sjajan izvor energije. Ne zaboravite ni da pijete dovoljno vode. Dehidratacija izaziva dekoncentraciju i promene u raspoloženju.

NEMOJTE DOŽIVETI ISPITIVAČA KAO NEPRIJATELJA

Jedini cilj Vašeg ispitivača jeste da utvrdi da li bezbedno vozite i ne predstavljate opasnost za ostale učesnike u saobraćaju. Oni ne žele da Vas prevare, nateraju da pravite greške, niti da uzrokuju bilo šta što bi dovelo do Vašeg neuspeha na testu.

Svesni su da ste nervozni i da želite uspešan rezultat i itekako mogu da prepoznaju taj strah od padanja. Samo se opustite, slušajte smernice i koncentrišite se na put i situaciju koja se odvija u Vašoj okolini.

Ukoliko ispitivač primeti da se trudite, poštujete pravila saobraćaja i imate umeće bezbednog upravljanja vozilom, nema razloga da Vas obore.

POZITIVNE MISLI ČINE ČUDA

Često nam se neke stvari događaju baš onako kako smo zamišljali. Tako isto može da se desi i sa vozačkim ispitom. Ukoliko nam je u glavi potencijalni neuspeh, uglavnom do njega kasnije i dođe.

Ako ste napeti svo vreme, nervozni i uplašeni, bićete umorni, dekoncentrisani i neoprezni u saobraćaju. Pokušajte da se pre polaganja usmerite ka nekim aktivnostima koje Vas opuštaju i koje će Vam skrenuti misli na drugu stranu.

Zatražite podršku dragih ljudi. Saslušajte savete i iskustva osoba koje su prošle kroz iste probleme kao i Vi. Govorite sebi da ćete uspeti i da ste spremni.