devojka-racunar

Kako se polaže vozački ispit?

Ukoliko ste se odlučili na ovaj važan životni korak da dobijete dokument kojim se potvrđuje da ste osposobljeni za upravljanje motornim vozilom bitno je da se dobro pripremite sa samom procedurom polaganja i dobijanja vozačke dozvole.

Prilikom polaganja za B kategoriju potrebno je da položite teorijski deo ispita, savladate pružanje prve pomoći ali i položite praktični deo polaganja.

Najbitnije je izabrati pravu auto školu

U moru auto škola verujemo da je teško pronaći onu za koju ćete na prvu loptu reći da je najbolja, ali je svakako potrebno sagledati sve aspekte.

Za vas je najbitnije da auto škola, koju budete izabrali, ima profesionalce predavačke i instruktore kako bi vam preneli znanje i naučili vas kako da bezbedno upravljate automobilom.

Obratite pažnju na njihovo iskustvo u obuci kandidata, ali i same prolaznosti na polaganju za B kategoriju.

Prilikom upisa u auto školu potrebno je poneti važeću ličnu kartu, i dogovoriti model isplate koji vama najviše odgovara.

Nakon što se uspešno upišete iz auto škole će vas obavestiti o terminima vaše praktične obuke koja je obavezna za svako polaganje za B kategoriju.

Praktična obuka se sastoji od 40 časova koje vam drže iskusni predavači kako bi vas upoznali sa saobraćajnim propisima i zakonima koji važe u Republici Srbiji.

Cilj ove obuke je da dobijete potrebno znanje za praktični deo, ali i da budete bezbedan učesnik u saobraćaju.

Teorijska obuka je sastavljena i od simulacija ispita, a vama je uvek dostupno svo gradivo koje budete prešli sa predavačem za vežbanje kod kuće.

Ovaj deo obuke ne treba zanemariti jer ukoliko budete bili pažljivi i dovoljno zainteresovani, uspeh na praktičnom delu ispita vam je zagarantovan.

Praktični deo ispita za vožnju

Praktični deo ispita se obavlja takođe u prostorijama auto škole, ali ovog puta je prisutna i komisija.

Odgovore na pitanja ćete beležiti na računaru koji vam je obezbedila auto škola, a za vaše znanje ste jedino vi odgovorni.

Ono na šta možete da utičete jeste da tog dana budete naspavani, skoncentrisani, pažljivi i fokusirani na svaku reč napisanu u samom pitanju.

Ukoliko budete uspešno završili na ekranu monitora ćete dobiti zeleno obaveštenje da ste praktični deo ispita uspešno položili.

Polaganje prve pomoći za vožnju

Nakon ove obuke, kandidate očekuje i obuka iz pružanja prve pomoći koja se realizuje u nadležnoj medicinskoj ustanovi ili Crvenom krstu.

Najbolje je da se konsultujete sa zaposlenima u auto školi gde vam oni preporučuju polaganje ovog dela ispita, na kojem ćete teorijski i praktično steći znanje o pružanju prve pomoći.

Budite i na samoj obuci dovoljno motivisani da čujete nove stvari, ali i sve to primenite u praksi jer nikada ne znate kada će vam sve ovo biti potrebno.

Lekarsko uverenje odnosno potvrdu da ispunjavate psiho vizičke zahteve za upravljanje automobilom je ono što nakon toga sledi.

Uglavnom u toku prepodneva uputićete se u nadležni Dom zdravlja gde ćete biti pregledani, a svoje mišljenje će dati nadležni lekari.

Preporuka je da upravo uverenje o lekarskom pregledu radite nakon položenog teorijskog dela ispita i ispita iz prve pomoći zbog njegovog roka važenja.

Sa uverenjem se javljate u vašu auto školu i dogovarate način realizacije praktičnog dela ispita.

Razgovarajte sa instruktorima, izaberite vozilo i budite motivisani da savladate naredni zadatak koji se ogleda u praktičnom delu.

Sa svojim instruktorom vožnje budite otvoreni, govorite o svim strahovima, o svim mišljenjima vezanim za vožnju, ali ga i uvek pitajte ukoliko vam nešto nije jasno.

Kako bi se kandidat što bolje upoznao sa vozilom i opustio na početku će savladavati poligonske radnje, a kada instruktor proceni uslediće vožnja gradskim ulicama.

Nemojte dozvoliti sebi da vas bilo šta tokom praktičnog dela obuke uznemiri ili ubrza, poštujte propise, slušajte instruktora i ne plašite se.

On je tu da ispravi svaku vašu grešku, ali i da vas opusti za gradski saobraćaj.

Koliko traje obuka voznje

Obuka traje takođe 40 časova, ali ukoliko mislite da niste nakon ovog vremena spremni za polaganje pred komisijom zamolite za dodatne časove kako biste dodatno savladali gradivo.

Budite odmorni na sam dan polaganja praktičnog dela ispita, gledajte druge kandidate, prisetite se poligonskih radnji jer su one upravo ono što ćete prvo pokazati komisiji.

Polaganje vožnje na poligonu

Prilikom izvođenja poligonskih radnji bićete sami u vozilu, budite pažljivi jer pojedine radnje vas mogu koštati momentalnog obaranja, ali ukoliko ste sve savladali sa svojim isntruktorom ne trebate se bojati ove situacije jer ćete dobiti poziv za vožnju gradskim ulicama.

Tada će na mesto suvozača biti vaš instruktor, a pozadi saobraćajni policajac koji će sve vreme beležiti svoja zapažanja o vašoj vožnji.

Slušajte, pratite instrukcije instruktora, ne dozvolite sebi da vas bilo šta zbuni ili uplaši i sigurno dobijate potvrdu da ste uspešno savladali poslednji korak ka dobijanju vozačke dozvole.

Iako vam se ovaj proces dobijanja vozačke dozvole čini napornim, vreme je da promenite to mišljenje.

Ovakav način polaganja se pokazao kao odličan jer školuje bezbedne vozače, a na putevima u Srbiji se smanjuje broj saobraćajnih nesreća upravo zbog ovakve obuke za B kategoriju.

Ukoliko ste izabrali auto školu spremni ste za polaganje mi vas očekujemo!