auto-lanci-za-sneg

Kako se postavljaju lanci na automobilu i kada su neophodni?

Zimski period sve vozače obavezuju da van naseljenih mesta u svom automobilu imaju i lance za sneg.

E sada problem nastaje u onom trenutku kada nam lanci zaista i zatrebaju, pa ne znamo kako ih i postaviti, pogotovo je to problem za mlade vozače koji su tek izašli iz auto škole.

Kako ne biste smrznuti pokušavali da postavite lance, u trenutku kada još i nema signala ili vam je baterija na izmaku te nemate i koga da pitate ili uključite tutorijal na Youtube-u predlažemo vam da se dobro pripremite dok još uvek nema snega.

Pokušajte nekoliko puta da isprobate vezivanje pre nego što to morate uraditi na putu, kako biste jednostavno imali neko iskustvo u snežnim, hladnim pa čak i mračnim uslovima.

Kako se postavljaju lanci na automobilu?

Pre nego što krenete sa postavljanjem lanaca ugasite vozilo i aktivirajte parking kočnicu.

Nakon toga možete razmotati lance koje ćete razvući ispred pogonskih točkova.

U sledećem koraku potrebno je da povučete lance sa unutrašnje strane pneumatika i to tako da sredina gumenog obruča lanca bude smeštena na samoj sredini pneumatika, dok ćete ostatak lanaca rasporediti po zemlji i to sa prednje strane pneumatika.

Ostaje vam da podignete levu i desnu stranu gumenog obruča kako biste ga spojili na vrhu pneumatika, a bočne lance redom sve povežite u krug i proverite da li su oni dobro zategnuti.

Kompletan postupak potrebno je da ponovite na svim točkovima, a ukoliko ste ovo dobro uradili, uključite automobil i provozajte ga nekoliko metara kako biste proverili sve postavljene lance i eventualno ih zategnite po potrebi.

Na šta je potrebno obratii pažnju kod postavljanja lanaca na vozilo?

Oprez se savetuje svakako svima vama koji vozite sa lancima, a savet jeste i da ne vozite brzo.

Preporučena brzina sa lancima na točkovima je do 50 kilometara na sat, a ukoliko je potrebno da pređete veći broj kilometara savetujemo vam i da povremeno zaustavljate vaš automobil kako biste bili sigurni da je sve u redu.

Ukoliko na nekoj deonici nema snega obavezno skinite lance kako ne biste oštetili vaše vozilo

Da li se mogu koristiti i “čarape” za točkove umesto lanaca?

Mnogi vozači osim lanaca za sneg, koriste i navlake za pneumatike takozvane čarape.

One se postavljaju na pogonske točkove automobila, a poseduju veliku prednost u odnosu na klasične lance jer se lakše postavljaju i zauzimaju minimum prostora u vašem gepeku.

Kada su lanci za sneg neophodni – obavezni?

Oni su svakako obavezan deo zimske opreme za vaš automobil ako se ove zime uputite na neki od ski centara u Srbiji ili inostranstvu ili pak krenete van grada a put je zavejan.

Zakon kaže da sva vozila, osim mopeda, motocikala, tricikala i četvorocikala moraju biti opremljena zimskom opremom i to u periodu od 1. novembra do 1. aprila, a u ovu opremu spadaju zimski pneumatici na svim točkovima, ko i lanci.

Takozvani lanci za sneg se smeju postaviti na delu puta koji nije označen znakom samo ukoliko je kolovoz prekriven snegom, a kada kolovoz nije pod snegom ne postoji ni jedan razlog da psotavljate lance ili neka druga pomagala – s obzirom na to da ćete na ovaj način samo oštetiti vaše pneumatike, pa čak i vozilo a sebe i druge možete dovesti u potencijalnu opasnost.

Lance ne postavljate na suvom kolovozu

Dakle postaviti lance za sneg na vreme ne zanči da ih je potrebno postaviti na suvom kolovozu, već kada naiđete na deo kolovoza gde je znakom obavezna upotreba lanaca, odnosno u trenutku kada su uslovi na putu takvi da su vam oni i neophodni kako biste bezbedno nastavili svoje kretanje.

Na koje točkove se postavljaju lanci?

Lanci se postavljaju na pogonske točkove.

Iako postoje saveti da je lance bitnije postaviti na zadnje točkove iako automobil ima prednju vuču, kako ne biste izgubli kontrolu nad zadnjim delom svog vozila – ali ne zaboravite da je svrha lanaca za sneg ta da pomognu pogonskim točkovima da guraju vozilo, a ne da vi jurite po krivinama, ionako je preporučena brzina kretanja sa lancima do 50 kilometara na sat.

Ukoliko vaš automobil ima pogon na svim točkovima najbolje je da se posavetujete sa proizvođačem automobila i pročitate uputstvo jer kod pojedinih vozila pri “normalnoj” brzini vuku samo prednji točkovi dok zadnji priskaču u pomoć samo kada osete proklizavanje.

Da li lanci mogu da puknu

Iako vam možda zvuči neverovatno lanci mogu da puknu u slučaju da vozite brzo, a vi naletite na deonice sa ogoljenim asfaltom.

Takođe lanci mogu da puknu i ukoliko ih niste pravilno namontirali, niste ih dovoljno zategli ili imate jednostavno neodgovarajuće lance.

Izbegavejte ove rizične situacije jer kada lanci puknu oni mogu naneti izuzetnu štetu na vašem automobilu.

Ovo su samo neki od saveta za zimsku vožnju i vožnju sa lancima, nadamo se da vam lanci neće biti potrebni i da ćete voziti po raščišćenim i suvim kolovozima.