kljucevi od automobila u ruci

Kako se pripremiti za prvi čas vožnje

Konačno ste stigli do najuzbudljivijeg dela obuke u auto školi, a to je prilika da prvi put sednete za volan i sa vozačkog sedišta iskusite kretanje kroz saobraćaj. Imajte na umu da je svaki početak težak, ali vežba, upornost i volja od Vas će stvoriti profi, savesnog vozača.

Prvi čas će možda biti i stresan, što je normalno, jer je za Vas upravljanje motornim vozilom potpuna nepoznanica. Saznajte kako da se adekvatno spremite za nov početak i novo iskustvo.

ZAKAŽITE VREME ZA OBUKU KOJE VAM NAJVIŠE ODGOVARA

Dogovorite se sa instruktorom u koje vreme ćete započeti obuku. Za početak neka to ne budu rani jutarnji sati, posebno ako obično ne ustajete rano ujutru. Uskladite se sa svojim obavezama i odaberite termin tokom kog ćete moći u potpunosti da se posvetite vožnji.

Mnogi kandidati pohađaju školu ili fakultet ili su zaposleni. Svakako uz dobru organizaciju sve može da se postigne.

SAZNAJTE ŠTA VAS ČEKA NA PRVOM ČASU

Na početku instuktor će Vas upoznati sa vozilom, kontrolnom tablom, uređajima i sklopovima i objasniti kako funkcionišu. Radićete proveru ispravnosti vozila pre nego što krenete u saobraćaj, kao i važne stvari poput podešavanja sedišta i retrovizora i vezivanja pojasa. Učićete kako da pokrenete vozilo i idete napred i nazad.

ODMORITE SE I NASPAVAJTE

Ovo ne važi samo za prvi čas već i za svaki sledeći, kao i upravljanje vozilom posle sticanja vozačke dozvole. Od velike je važnosti da dolazite odmorni zbog koncentracije i praćenja situacije oko sebe tokom vožnje jer samo sekund nepažnje može da stvori problem. 8 sati noćnog sna sasvim je dovoljno da sutradan dođete orni i pripremljeni za vožnju.

NAPITKE SA KOFEINOM OSTAVITE ZA NEKU DRUGU PRILIKU

Ukoliko se suočite sa anksioznošću zbog onoga što sledi, konzumiranje kafe ili energetskog pića pre prvog i svakog narednog časa vožnje može samo pogoršati situaciju.

SPREMITE DAN RANIJE ŠTA TREBA DA PONESETE

Na čas praktične vožnje nikada se ne ide bez lične karte. Ukoliko nosite naočare, biće Vam neophodne takođe na svakom času. Ukoliko je napolju veoma toplo, možete sa sobom poneti i flašicu vode da se povremeno osvežiti.

NABAVITE ADEKVATNU OBUĆU

U cipelama sa debelim đonom nećete imati dobar osećaj dok pritiskate papučicu. Zbog klizavog đona na obući može se dogoditi da Vam noga sklizne sa papučice. Čizme su takođe nezgodne za vožnju, a obuća koja može da spadne sa stopala i da se zaglavi između papučica nalik papučama apsolutno nije dozvoljena.

Idealan izbor su patike za trčanje ili tenis jer se savršeno prilagođavaju Vašem stopalu i kroz njih možete jasno osetiti kojom jačinom pritiskate papučice.

UPOZNAJTE SE I POVEŽITE SA SVOJIM INSTRUKTOROM

Vaš instruktor vožnje je najvažnija osoba koja će Vas sprovesti kroz praktičan deo obuke i imati uticaj na tok učenja i usvajanja veštine vožnje. Njegov je posao od Vas stvori sposobnog vozača, što neće moći da postigne ukoliko sa Vaše strane ne postoji dovoljno interesovanje i trud.

Dešava se da kandidati osete neprijatnost dok sede sa potpunim strancem u automobilu satima ili se plaše šta će im biti rečeno ukoliko nešto pogreše. Zapravo, Vaš instruktor će sigurno prema Vama biti prijateljski nastrojen i pored toga što je obučen za svoj posao takođe zna i da Vas umiri, ohrabri, inspiriše i motiviše.

Budite slobodni sa sa njim komunicirate tokom celokupne obuke i u svakom trenutku zatražite pomoć i podršku.

PRIPREMITE SVESKU ZA BELEŠKE

Nije loše da nabavite jednu običnu svesku koja će Vam poslužiti kao svojevrsni dnevnik tokom obuke u auto školi i to se naročito odnosi na praktični deo. Tu ćete nakon svakog časa kada dođete kući moći da evidentirate šta ste radili, šta ste novo učili, koje veštine ste savladali i na čemu treba dodatno da radite.

Takođe tu treba da upišete i svoje mišljenje povodom Vašeg progresa i šta osećate jer će Vam to pomoći da napredujete i da sagledate na čemu ste zapravo.

NE OČEKUJTE DA ĆETE MOMENTALNO USVOJITI SVE ŠTO SE OD VAS TRAŽI

Niko od nas nije rođen sa sposobnošću da savršeno upravlja motornim vozilom. Sasvim je normalno da pogrešite dok ne steknete potrebno iskustvo i usvojite neophodna znanja.

Vaš instruktor će tokom celokupne obuke biti uz Vas, bodriti Vas i dati sve od sebe da prenese potrebne informacije i metode uz koje ćete voziti koncentrisano, vešto i odgovorno. Sigurno će tokom obuke postojati nejasnoće i pitanja koja traže odgovore – naročito na samom startu obuke.

Ne oklevajte da pitate, zatražite savet i zahtevate pomoć. Cilj instruktora i auto škole je svakako da budete zadovoljni ishodom obuke i da Vas pravilno pripreme za vožnju u budućnosti.