polaganje-ispita-ucenik

Koliko traje obuka za vožnju po novom zakonu?

“U moje vreme to je bilo drugačije” rečenica je koju ćete čuti od iskusnijih vozača, od svih onih koji su do svoje vozačke dozvole došli pre 2017. godine jer su upravo tada stupile na snagu nove ismene zakona o bezbednosti saobraćaja.

Izmene su donele mnogo toga novog, ali je u stvari sve ovo postojalo pre više od 10 godina kao deo obaveznog ispita prilikom polaganja za B kategoriju.

Sve ove ismene su uvedene za vas, kao nove vozače, da unapredite sposobnost vožnje pre svega bezbedne, sigurne i uz poštovanje svih propisanih mesa.

S obzirom na to da je polaganje u ovom trenutku vremenski duže i sa više ispita, pre svega potebno je da izdvojite dovoljno vremena, a za novac ne morate da razmišljate jer auto škola Stop line se trudi da svakom kandidatu koji želi omogući plaćanje auto škole na rate.

Ranije prilikom polaganja moglo je da se u nakon voženje časova na poligonu i gradskim ulicama odmah u istom danu položiti i teorijski deo ispita ali i praktični pred komisijom.

Međutim, s obzirom na broj saobraćajnih nezgoda u kojima su uglavnom bili uključeni novi vozači, ovaj sistem polaganja je izmenjen i doneo je pre svega smanjen broj nesreća kao i žrtava na drumovima.

Polaganje možda je sada na prvu loptu dosta prošireno, ali se pokazalo kao odličan sistem da se osnove vožnje nauče na bezbedan i siguran način.

Kako izgleda put do vozačke dozvole?

Nakon upisa u auto školu dobićete informaciju kada počinje teorijska nastava u trajanju od 40 časova, a koja će biti priređena u prostorijama auto škole u specijalizovanim učionicama.

Predavač će kombinovati nastavu sa vežbanjem testova na računarima koji su vam dostupni tokom obuke, kako biste mogli da utvrdite pređeno gradivo, ali i da se pripremate za praktični deo ispita.

Bitno je da na ovom delu obuke budete pažljivi, ali i da redovno vežbate kod kuće pređeno gradivo jer se testovi iz ovog dela ispita ne polažu iz prve ako ih učite noć ili dve pre zakazanog termina.

Samo polaganje teorijskog dela ispita odvija se u prostorijama auto škole tako da vam je sama sredina poznata i nema razloga za tremom ukoliko ste bili pažljivi i redovno obnavljali gradivo.

Dobro je što ćete odmah nakon urađenog testa saznati da li ste položili ovaj deo vozačkog ispita i stekli uslov za naredni korak.

Polaganje prve pomoći za vožnju

Narendi korak je polaganje ispita iz prve pomoći koji se obavlja u nadležnoj zdavstvenoj ustanivi li Crvenom krstu.

Ovaj deo ispita se sastoji od teorijskog i praktičnog dela i završava se za dva dana. Naša je preporuka svakako da se konsultujete sa svojom auto školom kako bi vam preporučili ustanovu u kojoj je najbolje obaviti ovaj deo ispita.

Četrdeset časova teorijske nastave su završeni, a sada vas očekuje (nakon položenog ispiza iz prve pomoći) i praktični deo koji se takođe sastoji od četrdeset časova.

Sa izabranim instruktorom vožnje kao i u vozilu koje vi izaberete imate mogućnost da svoje praktično zanje primenite u stvarnom saobraćaju.

Na početku ćete se upoznati sa osnovnim poligonskim radnjama koje su vam značajne kako za sam ispit tako i za snalaženje u vožnji gradskim ulicama.

Četrdeset časova je optimalan broj koji je potreban kako biste savladali osnove koje su potrebne za dobijanje vozačke dozvole, ali naravno ukoliko se ne osećate sigurnim možete zamoliti instruktora za dodatne časove kako biste utvrdili gradivo.

Poligonska i gradska vožnja

Poligonske radnje su veoma bitne kako biste položili vozački ispit, a tu ćete pokazati sposobnost kretanja napred i nazad, okretanje, parkiranje, ali i ulazak u garažu.

Što se tiče same trase u gradu ne brinite jer ćete sa svojim isntruktorom tokom obuke nekolko puta prelaziti sve trase koje će vam biti poznate.

Samo polaganje se obavlja na poligonu gde ćete komisiji predstaviti nivo poznavanja poligonskih radnji, i time steći uslov za vožnju u gradu.

Ukoliko sve bude bilo zadovoljavajuće dobićete uverenje o položenom vozačkom ispitu sa kojim idete u nadležnu policijsku stanicu kako biste dobili svoju probnu vozačku dozvolu.

Verovatno se pitate o ceni samog vozačkog ispita, ali i vremena koje vam je potrebno.

Nećemo vas obeshrabriti imaćete našu najveću podršku kako biste bili siguran učesnik u saobraćaju, bićemo strpljivi ali očekujemo i od vas da budete redovni na svih 40 časova teorijske kao i praktične obuke.

Takođe, na cenu trebate dodati i cenu uverenje odnosno lekarskog pregleda kojim se potvrđuje da ste zdravi za upravljanje motornim vozilom, kao i takse koje se uplaćuju Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ukoliko budete bili redovni na nastavi, kao i prilikom same obuke verujemo da sve ispite možete položiti iz prve i time znatno smanjiti vreme koje je potrebno za dobijanje nove vozačke dozvole.

Dobri intruktori su ono što vama treba predstavljati prioritet prilikom izbora auto škole, kako bi sama obuka protekla u najboljem mogućem redu.