komisija na polaganju za voznju

Korisni saveti za vozače početnike

Svaki proces učenja je za čoveka jedinstven izazov.

Razumevanje i primena naučenog su dokaz da su nove informacije pravilno usvojene i i sve se ogleda u praksi kroz dobre rezultate.

Isto važi i za početke upravljanja vozilom i prva kretanja kroz saobraćaj direktno sa vozačkog sedišta.

Ovakva situacija je na samom startu za svaku osobu potpuno nova i da bi vožnja tekla pravilno i po propisima pohađaju se časovi teorije i prakse u auto školama kao što je Stop Line.

Mnogima je ovakav način učenja bespotrebno stresan, a vozačke veštine se lako mogu usavršiti i poboljšati na više načina.

Od svakog novog kandidata koji se prvi put susreće sa volanom zahteva se uspešno usvajanje neophodnih znanja i veština.

Postoje brojni koraci koji novopečenim vozačima mogu itekako biti korisni i olakšati im primanje novih informacija i vežbanje bezbednog kretanja na putevima.

DETALJNO UPOZNAJTE SVOJE VOZILO

Vožnja će zagarantovano biti komforna i ekonomična kada vozač početnik do detalja upozna vozilo kojim će ubuduće upravljati.

Proučite sve funkcije i opremu koja se u vozilu nalazi. Upoznajte svako dugme, polugu i ručicu.

Naučite osnove rutinskog održavanja vozila, koje podrazumevaju proveru pritiska u gumama, kontrolu nivoa ulja i tečnosti, održavanje higijene i start akumulatora putem kablova u slučaju njegovog iznenadnog pražnjenja.

RUTINSKE PRIPREME PRE STARTOVANJA VOZILA

Uverite se da vozilo pre starta nema fizička oštećenja i da sve komande funkcionišu besprekorno.

Obezbedite sebi udobnost, dobru vidljivost i dostupnost svih važnih kontrola tako što ćete podesiti položaj sedišta zajedno sa naslonom za glavu, kao i volana i retrovizora.

Naravno, ne zaboravite da vežete pojas pre pokretanja vozila.

KONCENTRIŠITE SE NA OKOLINU

Vožnja ne podrazumeva samo upravljanje vozilom, već i konstantan pregled okruženja i uočavanja potencijalnih opasnosti na vreme.

Pratite kretanja drugih vozila, kao i pešaka. Dobro procenite kada je pravo vreme da promenite traku, ubrzate, usporite i zakočite.

Ovo posebno važi za gradske gužve, jer se upravo u takvim situacijama dešavaju nepredviđene situacije koje dovode do velikih materijalnih šteta, teških telesnih povreda i izgubljenih života.

Isključite mobilni telefon, utišajte ili ugasite radio i ne konzumirajte hranu i piće tokom vožnje, jer upravo su ovo razlozi zbog kojih se najčešće dešavaju saobraćajne nezgode.

Ne zaboravite da pre kretanja na put budete dovoljno naspavani i odmorni.

NE KORISTITE ZVUČNE SIGNALE BESPOTREBNO

Razumemo da neke situacije i greške drugih vozača želite da signalizirate i izrazite svoje nezadovoljstvo, što mnogi čine čestim pritiskanjem sirene.

Ovo nikako nije preporučljivo raditi da bi se pokazala frustracija, jer izaziva iritaciju i dekoncentraciju kod drugih učesnika u saobraćaju.

Po zakonu, možete da trubite samo u određenim slučajevima – npr. kada dete prelazi ulicu van pešačkog prelaza ili pre ulaska u nepreglednu krivinu.

REDOVNO KORISTITE RUČNU KOČNICU

Mnogi vozači nakon parkiranja svog ljubimca ostavljaju menjač u brzini da bi ga zadržali na mestu.

Umesto toga, bolja solucija je povlačenje ručne kočnice, koju treba često koristiti da ne bi nakon određenog vremena korodirala i izgubila funkciju.

Jedini izuzetak jeste veoma hladno vreme i veliki minus, jer tad može doći do smrzavanja i pucanja sajle koja se nalazi u ovom delu kočionog sistema.

KREĆITE SE PO POZNATIM PUTEVIMA

Pre nego što rešite da se uputite ka daljoj destinaciji ili da izađete na autoput, vrlo je bitno da prvo više puta prođete kroz puteve koji su Vam poznati.

Na ovaj način ćete usavršiti tehniku vožnje, pregled okruženja i reagovanje na znakove i moguće rizike.

Kretanje kroz strane oblasti će Vaš fokus usmeriti na navigaciju i pravac, a za to je važno mnoge vozačke veštine pretvoriti u rutinske pokrete.

UZ AUTO ŠKOLU STOP LINE POSTANITE ODLIČAN I SAMOUVEREN VOZAČ

Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu u radu sa velikim brojem kandidata, ekipa auto škole Stop Line, koja je formirana od stručnih predavača i instruktora, može da se pohvali visokim procentom prolaznosti na ispitima.

Pokazaćemo Vam da vožnja nije tako teška i stresna kako se čini i da ćete veoma brzo steći svoju prvu vozačku dozvolu.

Zajedno ćemo vežbati, usavršiti svaku veštinu i rešiti sve nedoumice.

Svakom kandidatu posvećujemo puno pažnje i trudimo se da kroz stručne savete unapredimo njegove sposobnosti.

Ako ste već položili testove ranije i imate odavno potrebnu dokumentaciju, a želeli bi da dodatno napredujete, nudimo Vam mogućnost zakazivanja časova kondicione vožnje.

MI SMO TU DA VAM POMOGNEMO

Svaki iskusan vozač je nekad davno imao svoj početak i prošao je kroz fazu učenja i prilagođavanja.

Svaki novi kandidat ima priliku da upravljanje vozilom usvoji velikom brzinom i sa uspehom, a auto škola Stop Line će dati sve od sebe da proces sticanja novih znanja maksimalno olakša.

Budite jedan od naših mnogobrojnih polaznika i budući vozač koji se vešto snalazi u saobraćaju.

Javite se i za početak zakažite časove teorije.