auto-vozac-telefon

Loše navike i potezi koji mogu uništiti vaš auto

Složićete se – kupovina automobila, bez obzira da li je polovan nov, predstavlja prilično veliku investiciju. Takođe, morate se brinuti o njemu i vodite računa kako se ponašate za volanom da bi sprečili kvarove i što više produžili vek trajanja Vašeg četvorotočkaša.

Mnogi vozači se ne ponašaju adekvatno prema svom automobilu, a često uopšte nisu svesni svojih postupaka koji se često ponavljaju. Takve greške često prave i početnici, kada nakon uspešnog polaganja za dobijanje prve vozačke dozvole sednu u svoj prvi auto.

Svaki loš potez moguće je ispraviti na vreme i sprečiti posledice.

Auto škola Stop Line tokom obuke pomaže svojim kandidatima da što lakše i brže usvoje neophodne vozačke veštine. Isto tako, ukazujemo na neke stavke koje i novi i iskusni vozači nažalost zanemaruju, a o kojima treba da povedu više računa u budućnosti.

#1 NE PRESKAČITE REDOVAN SERVIS

Vozači misle da će uštedeti novac i sačekati još koji mesec da bi sakupili više para za redovno servisiranje vozila.

Mnogi, nažalost, preskaču periode za redovno servisiranje ili čak i ne odvoze svoje automobile kod stručnjaka dok se ne dogodi ozbiljan kvar.

Poseta servisu u tačno određenim vremenskim razmacija će bitno produžiti vek trajanja svakog vozila. Tada se proverava nivo ulja i drugih tečnosti, stanje filtera i ispravnost motora.

#2 IGNORISANJE NIVOA PRITISKA U PNEUMATICIMA

Pazite da su sve četiri gume dovoljno naduvane što je krucijalno za potrošnju goriva. Što je pritisak niži, u praksi dolazi do većeg pražnjenja rezervoara za gorivo.

Takođe, prazne gume se više habaju i uništavaju na putu. Redovno proveravajte gume na sva četiri točka, njihov pritisak, ali i šare i moguća oštećenja.

#3 IGNORISANJE SVETLOSNIH ZNAKOVA ZA UPOZORENJE

Proučavanjem knjige sa uputstvima ili informisanjem na sajtu proizvođača naučite značenje svakog simbola na kontrolnoj tabli, jer ćete na taj način pravilno protumačiti svaki signal koji Vam vozilo šalje.

Neki od tih znakova upozorava na potencijalne probleme. To mogu biti manjak ulja, kvar na nekom sigurnosnom sistemu, problem sa vazdušnim jastukom, greška vezana za kočioni sistem itd.

Ne ignorišite ove signale, već reagujte što pre.

#4 VELIK TERET PREDSTAVLJA I VELIK STRES ZA VOZILO

Brojni moderni automobili su dizajnirani da nose velik teret. Imaju prostranu unutrašnjost koja uključuje i prostran prtljažnik.

To ne treba da znači da on treba da se prepuni i da se konstantno drži u takvom stanju i tokom svake vožnji.

Nepotrebno opterećenje stvara ogroman pritisak na motorni pogon i kočioni sistem.

Zbog toga, nemojte pretrpavati auto bez ikakve potrebe i sav teret prevoziti ukoliko ga odmah nećete istovariti.

Zapamtite koliko Vaše vozilo sme da se maksimalno optereti prema proceni proizvođača.

#5 REDOVNO SIPAJTE GORIVO

Svi smo bili u ovakvoj situaciji. Primećujete da je nivo goriva pri kraju i zaustavljate se na najbližu pumpu da rezervoar dopunite količinom dizela ili benzina u vrednosti od 1000 dinara.

Ovo možete dozvoliti sebi jednom ili dva puta, ali konstantna dopuna male količine goriva pogubno deluje na pumpu, koja se češće kvari.

Kada ste na ’’rezervi’’, automobil sa dna rezervoara povlači talog koji vremenom može stvoriti začepljenje unutar filtera i dospeti do samog motora.

Izdvojte dovoljno novca na mesečnom nivou da količinu goriva u rezervoaru držite uvek iznad ¼ ukupne zapremine.

#6 PRELAZAK PREKO RUPA I LEŽEĆEG POLICAJCA BEZ USPORAVANJA

Prema statističkim podacima, trećina svih kvarova na vozilu potiče od prelaska preko pregiba i rupa na putu. Tako se stvara ozbiljna šteta na točkovima, a remeti se i normalan balans pneumatika.

Pažljivu vožnju podrazumeva izbegavanje ovakvih opasnosti, a prelazak preko ležećeg policajca treba obaviti uz usporavanje vozila.

Neke rupe jeste nemoguće opaziti zbog smanjene vidljivosti usled magle i bara koje su se stvorile nakon padavina i zato po takvim vremenskim uslovima budite oprezniji.

ČESTE GREŠKE TOKOM UPRAVLJANJA VOZILOM KOJE MOGU NAPRAVITI OGROMNU ŠTETU

  • Naglo i iznenadno kočenje
  • Dugotrajno oslanjanje šake na menjač
  • Prebacivanje u rikverc pre nego što se vozilo zaustavi
  • Držanje noge na kvačilu tokom stajanja na semaforu
  • Neprilagođavanje stepena brzine broju obrtaja motora

UZ АUTO ŠKOLU STOP LINE NAUČITE DA VOZITE I DA SE BRINETE O SVOM VOZILU

Ne kaže se džabe da je automobil još jedan član porodice.

Njegove performanse će dugo ostati savršene, kvarovi će se ređe dešavati i neće dolaziti do neprijatnosti na putu ukoliko se budete pravilno brinuli o njemu.

Isto tako, ponašanje tokom vožnje će takođe dati svoje rezultate u pozitivnom ili negativnom smislu.

Auto škola Stop Line će svakom početniku ukazati na sve detalje kada je u pitanju ekonomična i sigurna vožnja.

Pružamo i dodatnu, kondicionu obuku i starim vozačima ukoliko žele da prošire svoja znanja i nauče kako da svoj auto dugo održavaju u perfektnom stanju.

Pogledajte povezane članke