predavac-kandidat-zene

Najčešća pitanja koja ljudi postavljaju vezana za obuku u auto školama

Investicija poput obuke u auto školi nije mala stvar. Nakon što je uspešno završite dobijate vozačku dozvolu, a uz nju i znanja i veštine potrebne za bezbedno kretanje kroz saobraćaj upravljanjem motornog vozila.

Pre nego što odaberete auto školu i započnete pohađanje obuke, važno je da se informišete o procesu edukacije i uslovima koje treba da ispunite da bi se upisali i uspešno prošli svaki korak koji se od Vas zahteva.

Otkrivamo šta novi kandidati uglavnom pitaju pre nego što obuka startuje.

KOJI SU USLOVI ZA UPIS U AUTO ŠKOLU?

Da bi upisali auto školu morate imati ispuniti određene zahteve koji se razlikuju u zavisnosti za koju kategoriju ćete se odlučiti.

Uslove ne definiše auto škola, već zakonom.

Kada je reč o B kategoriji, budući kandidat mora imati najmanje 16 godina starosti i važeću ličnu kartu ili pismeni dokaz koji govori da je dokument u izradi.

Prilikom potpisa ugovora sa auto školom na upisu mora biti prisutan roditelj ili staratelj ako je lice koje se upisuje maloletno. Da bi polagao praktičan deo ispita, kandidat mora imati minimum 17 godina.

Kod AM kategorije lice koje se upisuje mora imati bar 15 godina, dok npr. za D kategoriju su uslovi sledeći: navršene 23 godine života i posedovanje vozačke dozvole  kategorije minimum dve godine.

KAKO IZGLEDA PROGRAM OBUKE U AUTO ŠKOLI?

Celokupna obuka podeljena je na teorijski i praktičan deo, uz obuku prve pomoći. Teorijski i praktičan deo sadrže se od dva bloka od po 40 časova koje kandidati moraju pohađati jer je to uslov za izlazak na ispit.

Časovi teorije odvijaju se uglavnom u učionicama u sklopu škole i drže ih licencirani predavači. Na njima se polaznici upoznaju sa pravilima u saobraćaju, odredbama aktuelnog zakona i posledicama u slučaju nepoštovanja istog.

Na praktičnim časovima vožnje od kandidata se očekuje da pokaže ono što je naučio teorijski i da to primenjuje u kretanju kroz saobraćaj na točkovima. Ovde se ne radi samo o upravljanju motornim vozilom, već i o preglednosti, koncentraciji i dobroj proceni situacije.

Kandidat uči da vozi bezbedno i odgovorno. Obuka prve pomoći, gde se na kraju radi test, važna je u slučajevima gde vozač mora da pravilno postupi u spašavanju nečijeg života, a nikad se ne zna kada to može da se desi i gde.

KOLIKO DUGO TRAJE OBUKA?

U suštini, ako ste aktivni, vredno radite na sebi i trudite se da usavršite svoja znanja i veštine, potrebno je oko tri meseca da bi završili sa obukom i to pod uslovom da i teorijski i praktičan test položite iz prve.

Ništa nije nemoguće ukoliko dajete sve od sebe. Naravno, nemojte biti obeshrabreni ukoliko Vam treba više vremena da neke stvari shvatite i pojedine veštine uvežbate.

Iako će se tad obuka produžiti, kad tad će se završiti uspešno. Isto tako, ako padnete ispit prvom prilikom ponovo izađite i pokažite šta ste naučili.

DA LI JE POTREBAN ODLAZAK NA LEKARSKE PREGLEDE?

Da. Veoma je važno da budući vozač prođe lekarske preglede da bi se utvrdilo da je zdravstveno sposoban da upravlja motornim vozilom. On mora dobro da vidi i da čuje, da uspešno prođe pregled kod psihologa i neuropsihijatra i da je dobrog opšteg zdravlja.

Postoje auto škole koje daju vaučere radi sticanja besplatnog lekarskog uverenja što predstavlja značajnu finansijsku olakšicu.

DA LI POSTOJI MOGUĆNOST DODATNOG USAVRŠAVANJA PRE IZLASKA NA ISPIT?

Naravno. U slučaju teorijske nastave za to služe konsultacije sa predavačem, dok je kod praktičnog dela moguće zakazati dodatne časove koji se još nazivaju i časovima kondicione vožnje.

Auto škole maksimalno izlaze u susret svojim polaznicima da bi im olakšali usvajanje novih znanja i imali što bolju prolaznost na ispitima, što i njima pomaže u izgradnji dobre reputacije.

U svakom trenutku tokom obuke se svojim predavačima i instruktorima možete obratiti za savet, sugestiju i pomoć.

KOJOJ AUTO ŠKOLI TREBA DA POKLONIM POVERENJE?

Ne treba da pojurite i upišete se u prvu auto školu u koju uđete. Raspitajte se koja može biti najbolji izbor tako što ćete razgovarati sa vozačima koji su skoro stekli vozačke dozvole i čitati utiske sa interneta.

Saznajte kakve mogućnosti za plaćanje i pogodnosti nude. Tamo gde ćete dobiti najbolju uslugu, ljubaznost i stručnost sigurno treba da započete process unapređenja svojih znanja i sposobnosti.

KOLIKO KOŠTA OBUKA U AUTO ŠKOLI?

Cene obuke su u principu iste svuda. Ono što je značajno jeste izbor mogućnosti plaćanja koje može auto škola da pruži i rastereti budžet polaznika koliko je to moguće uplatama na rate.

Među opcijama mogu se naći uplata u kešu, uplata na račun, uplata posredstvom administrativne zabrane…