muskarac-vozi-automobil

Nekoliko uobičajenih loših navika u vožnji

Ukoliko već neko vreme vozite i osećate da ste poprilično razvili samopouzdanje za volanom, nije neuobičajeno da usput pokupite i nekoliko loših navika.

DRŽANJE RASTOJANJA

Neki vozači ne shvataju koliko su blizu vozila ispred sebe i previše su opušteni zbog toga. Ostavljanje više prostora između vozila jedna je od najjednostavnijih i najefikasnijih metoda za smanjenje broja nesreća na našim putevima.

Uvek je potrebno održavanje sigurne udaljenosti, budući da ona daje vozačima više vremena za reagovanje. Učinite sebi uslugu i uvek držite rastojanje.

PROMENA TRAKE ILI SKRETANJE – POTREBA PROVERE MRTVOG UGLA

Ono što bi trebali učiniti svaki put kad promenite traku ili skrenete, jeste da bacite pogled iza ramena. Nažalost, ovo je još jedan manevar koji se prečesto zaboravlja.

Provere preko ramena jedna su od onih stvari koje radimo stotine puta i koje se čine potpuno besmislenim dok vam se neko direktno ne nađe u mrtvom uglu. Provera preko ramena je jednostavan manevar, a ne istezanje celog tela, uvijanje i savijanje. Sve što trebate učiniti za efikasnu proveru preko ramena je prisloniti bradu na rame kako bi mogli videti svoju slepu tačku.

Skretanje levo? Neposredno pre nego što napravite taj okret, prislonite bradu na levo rame i proveravite da li u mrtvom uglu ima opasnosti, ili pešaka. Uvek proveravajte preko ramena u smeru u kojem idete.

To je tako jednostavno, i uopšteno se provere preko ramena trebaju obaviti samo jednom po okretu.

ZABORAVILI STE UPOTREBITI SVOJ “MIGAVAC”

Dok jurimo napred pri brzinama od 50, 80, 100, pa i više km/h, ključno je komunicirati s drugim učesnicima u saobraćaju.

Svi smo zajedno na ulicama, pa učinimo vožnju prijatom i sigurnom i međusobna komunikacija će biti lakša za sve. Kad ste u nedoumici, uključite svoj signal, koristite svoje migavce za komunikaciju s drugim učesnicima u saobraćaju.

VOŽNJA NA SVE ILI NIŠTA

Mnogi vozači su ili teški na papučici gasa, ili na kočnici celo vreme tokom vožnje. Međutim, postoje slučajevi kada ne morate pritiskati ni jednu pedalu.

Vaše vozilo će prirodno početi da usporava bez kočenja. Kada se pojavi situacija u kojoj trebate povećati svoju udaljenost, usporiti za niže ograničenje brzine ili početi usporavati zbog crvenog svetla ispred vas, jednostavno skinite nogu s papučice gasa i pustite da vozilo prirodno uspori.

UPRAVLJANJE STRESOM NA PUTU

Svi smo bili svedoci toga, a neki od nas mogu biti skloni tome, besna vožnja. Može biti lep dan, ali ponekad kada sednemo za volan, naš fitilj može biti malo kraći. Moguće je da su neki od nas osetljiviji na stres na putu pa vidimo odmah šta možemo učiniti da ga sprečimo ili rešimo, ako ga doživimo.

Sprečavanje stresa

Ako ste primetili da počinjete da gubite strpljenje, i živce, dobra je navika da pre vožnje proverite kakvo je vaše emocionalno i fizičko stanje. Ako ste se upravo posvađali s partnerom ili šefom, ili ste upravo čuli neke loše vesti, dajte sebi vremena da se smirite pre nego šta krenete na put.

Pobrinite se da vaša žeđ bude zadovoljena, da ne osećate preveliku glad, jer će vam pomoći da budete smireni tokom vožnje.

Da li vam je saobraćajni špic mučan? Shvaćajući pritisak koji vam on stvara, možete se barem pripremiti na potencijalno stresnu situaciju.

Koristite zdrav razum i budite ljubazi tokom vožnje. Često stres na putu proizlazi iz pogrešne komunikacije tokom vožnje, pa je poštovanje pravila na putu i ljubaznost prema drugim vozačima ključna.

Izrazite svoju nameru pomoću migavaca i uvek proveravajte mrtve uglove kako ne bi slučajno isekli druge vozače. Održavajte sigurnu udaljenost kako se vozač ispred vas ne bi osećao kao da je zatvoren.

Izbegavajte dranje ili kretnje rukama prema drugim vozačima koje bi se mogle pogrešno protumačiti ili smatrati agresivnim. Takođe, ograničavanje upotrebe sirene samo kada je to stvarno potrebno, takođe će pomoći drugim vozačima.

Zapamtite, ni drugi vozači koji su takođe zapali u gužvu u saobraćaju sigurno ne uživaju u putu do kuće.

Reagovanje na stresne situacije

Prvi savet za suočavanje s onima koji besne na putu je da ih izbegavate kad god je to moguće. Ako vas pokušavaju izazvati u vožnji, nemojte ubrzavati. To će samo povećati njihovu ljutnju i potencijalno vas izložiti riziku.

Dopustite im da prođu i što brže se udalje od vas. Slično tome, ako primetite da viču na vas i prave nepristojne gestove kada prolaze, dajte sve od sebe da izbegnete kontakt očima i zanemarite ih, kako vas ne bi odvratiti od vašeg primarnog fokusa, sigurne vožnje.

Ako se nađete u situaciji da se suočite s uzrujanim ili ljutitim vozačem, pobrinite se da su vam vrata zaključana i ako je to apsolutno sigurno, slikajte njegove registarske tablice.

Obavljajući svoj deo posla, bilo da smo skloni besu na putu ili smo žrtva toga, ne samo da čini naše ulice sigurnijima za vožnju, već i prijatnijima!