poligon

Poligon auto škole stop line na Novom Beogradu

Praktični deo vozačkog ispita i deo finalnog ispita kako biste dobili vozačku dozvolu jeste polaganje poligona koji je neophodno položiti kako biste mogli da polažete drugi deo praktičnog ispita.

Vožnju u saobraćaju polažete ukoliko uspešno položite sve zadatke na poligonu, a potrebno je samo da budete dovoljno samouvereni, svesni svog znanja i mogućnosti kako biste dobili svoju probnu vozačku dozvolu.

Kako položiti poligon?

Ono što vas očekuje na poligonu jeste poznavanje osnovnih poligonskih radnji koje ćete dobro uvežbati sa svojim instruktorom tokom same obuke.

Ono što je potrebno na početku jeste pre svega da uključite motor i svetla, ali i da vizuelno pregledate automobil kako biste bili sigurni da je automobil ispravan i spreman za vožnju.

U suštini vizuelni pregled vozila nešto je što uglavnom kandidati pogreše već na početku te je potrebno svakako skrenuti pažnju na ovu obavezu ali i na to da vežete pojas.

Takođe kako biste ostavili pozitivan utisak na komisiju podesite retrovizore kada uđete u vozilo, sve ovo je bitno i kako biste vi uspešno položili ispit ali i bili bezbedan i siguran učesnik u saobraćaju.

Koje su poligonske vežbe?

Pre nego što pređete na takozvanu gradsku vožnju i drugi deo praktičnog ispita potrebno je da uspešno savladate sve vežbe na poligonu.

Prva vežba podrazumeva vožnju napred sa promenom stepena prenosa sve do zaustavne linije ali i vožnju u nazad kako bi se promenila saobraćajna traka.

Druga vežba predstavlja nastavak vožnje unazad između čunjeva, dok je treća vežba na poligonu ubrzavanje i kočenje.

Polukružno okretanje vozila sa maksimum tri potpuna manevra jeste četvrta vežba, a u toku izvođenja ove poligonske radnje prostor dozvoljene širine je dve saobraćajne trake.

Parkiranje podužno vožnjom unazad naredna je vežba, dok je parkiranje automobila pod pravim uglom isto vožnjom unazad, vežba broj šest na poligonu.

Kako da iz prve položite poligon?

Kako biste iz prve položili sve poligonske radnje, potrebno je da naučite da se odlično snalazite na samom prostoru poligona.

Poligon auto škole “Stop line” Novi Beograd smešten je kod kod Arene na Novom Beogradu i nudi budućim vozačima kvalitetno uvežbavanje radnji kako bi bili spremni za drugi deo praktičnog ispita.

Ukoliko budete bili spremni za poligon i uspešno savladate sve poligonske radnje, spremni ste za realan saobraćaj – tako da je potrebno zaista obratiti pažnju na ovaj deo obuke.

Saveti za vožnju na poligonu

Postoji par saveta koji vam mogu biti od koristi kako biste poligonske radnje na samom polaganju položili iz prve.

  1. Budite skoncentrisani na praktičnom delu obuke – u ovoj situaciji pre svega mislimo na to da redovno dolazite na svaki čas obuke jer je i to jedan od uslova za polaganje vozačkog ispita. Međutim nije dovoljno samo da budete redovni na svakom času, već i da budete skoncentrisani, ali i naoružani strpljenjem i spremni da čujete kritiku jer je ona dobronamerna od strane vašeg instruktora.
  2. Poligon naučite napamet – a to vam sigurno neće predstavljati problem ukoliko ste bili vredni i marljivi tokom obuke. Upijajte sve ono što vam instruktor kaže, a na samom ispitu najbolje je da sve radnje znate napamet kao i sam poligon. Pokušajte da do detalja zapamtite kako da se krećete, odnosno gde su namešteni čunjevi i gde su linije. Ono što vam može biti od koristi jeste da nakon svakog časa na poligonu preslišate sebe kod kuće i pokušate da osvežite pamćenje šta vam je instructor rekao na koje linije da obratite pažnju. Upravo ćete redovnim ponavljanjem posle izvesnog vremena napamet naučiti poligonske radnje, tako da će vam biti u mnogome lakše da savladate sve zadatke.
  3. Budite smireni – iako je to možda nemoguća misija jer gotovo pa sve kandidate uhvati trema i panika. Pokušajte da budete do te mere smireni kako ne biste zaboravili sve što ste znali, a ukoliko ste sve naučili i poslušali većinu saveta koje vam je dao instructor nema razloga za brigu i strah na samom ispitu, zar ne?
  4. Budite svesni automobila – naravno da je potrebno vreme kako biste bili sigurni u svaki centimetar vozila, ali je upravo najčešća greška početnika i kandidata ta što nisu svesni koliko je njihov automobil veći ili manji. Upravo to je razlog pa dolazi do katastrofalne greške, odnosno vožnje po punoj liniji odnosno nepažnje tokom nekog od dva parkiranja. Razumljivo je da sus vi ovo prošli, ali u toku obuke iskoristite svaki trenutak da se dobro upoznate sa veličinom automobila.

Ne brinite za čunjeve – jer je sigurno da ćete ih više puta oboriti tokom obuke, ali svakako će vam oni pomoći da uspešno savladate sve radnje.