devojka-za-volanom

Postanite samouveren vozač: Uz naše savete svi strahovi i nedoumice će nestati

Za mnoge nove vozače, izlazak na put i upravljanje volanom mogu izgledati vrlo stresno i strašno. Često oni sumnjaju u svoje sposobnosti, što u velikoj meri otežava usvajanje novih znanja i veština vezanih za vožnju.

Mali strah često prerasta u anksioznost, zbog čega neki kandidati u potpunosti odustaju od nastavka obuke.

Čak i vozači koji su prošli obučavanje često u početku sumnjaju u sebe, a pogotovo kad krenu sami da voze, bez ikoga da im asistira na suvozačkom sedištu.

Svaki problem ima svoje rešenje, pa čak i stres vezan za upravljanje vozilom.

Auto škola Stop Line će Vam pomoći da svi strahovi i nedoumice nestanu. Uz nekoliko korisnih saveta, vratiće Vam se samopouzdanje.

Veoma brzo ćete shvatiti da obuka nije bauk i da ćete uz trud i rad uspešno steći svoju prvu vozačku dozvolu.

1. VOZITE ŠTO VIŠE

Ne dozvolite da Vas stres blokira i spreči da sednete za volan svaki put kada treba da upravljate vozilom.

Ključ je upravo u suprotnom. Što više vozite i suočavajte se sa raznovrsnom situacijama u saobraćaju. Ovo važi podjednako za otvoren put i gradsku gužvu.

Za početak, krenite sa kratkim relacijama koje ćete vremenom produžavati. Čak i nakon obuke, vežba je važna radi daljeg usavršavanja.

Pre nego što dobijete dozvolu, redovno pohađajte časove i pažljivo slušajte svog instruktora.

Ako smatrate da Vam trebaju dodatni časovi, zakažite ih, jer će Vam biti od velike pomoći.

Ovo važi za početnike, ali i za iskusnije vozače, pogotovo ako dugo nisu imali priliku da voze.

2. UPOZNAJTE SVOJE VOZILO SPOLJA I IZNUTRA

Da bi u svom vozilu bili opušteni i samouvereni, morate ga detaljno upoznati. Naučite koje su njegove vrline i mane. Usavršite upravljanje. Upoznajte se sa svim delovima, ručicama i dugmićima.

Morate znati kako funkcionišu svetla, brisači, retrovizori, provera goriva i ulja, merači brzine i broja obrtaja motora, klima, radio, ali i mnoge druge funkcije.

Da bi prošli obuku za vozača, ovo svakako treba da znate, a isto treba da prođete i kada kasnije sednete u svoje vozilo.

3. KRENITE MANJE POZNATIM TERENOM

Svaki vozač će se prvo kretati lokalnim putevima pre nego što se upusti u dalju vožnju. Nikako nemojte da izbegavate putovanje u drugi grad samo zato što ga uopšte ne poznajete.

Pre nego što krenete, informišite se više o putevima pomoću aplikacije kao što je Google Maps.

Krećite se polako i vodite računa o saobraćajnoj signalizaciji, kao i o drugim učesnicima u saobraćaju.

Na prvom putovanju, možete povesti nekog da Vam pravi društvo, a kasnije se trudite da vozite sami bez ičije podrške. Naravno, dok ne pobedite strahove.

4. DOZVOLITE SEBI PAUZE

Ako smatrate da treba da stanete negde pored puta radi predaha, slobodno to učinite.

Ukoliko budete imali potrebu da to uradite, ne treba da Vas bude sramota, pogotovo ako Vas u nekom momentu uhvati panika.

Zaustavite se, izađite iz vozila, fokusirajte se na svoje disanje i odmorite se pre nego što nastavite vožnju.

5. SVAKO MOŽE DA POGREŠI

Neko Vam svira zato što Vam dugo treba da se parkirate ili vozite malo sporije?

Ne dozvolite da Vas ovo obeshrabri, niti da Vam poremeti vožnju. Pogotovo ne treba da pomislite za sebe da ste loš vozač i da Više nikada ne treba da sednete za volan.

Svako može da napravi grešku, ali naravno ona ni slučajno ne sme biti takva da ugrožava ostale učesnike u saobraćaju.

Ako čujete da neko svira jer ste prošli kroz crveno svetlo ili ste se uključili sa sporednog na glavni put bez zastajanja, onda svakako treba to da shvatite kao upozorenje i da ne ponovite isto u budućnosti, jer možete naneti veliku štetu drugima, a i sebi.

6. REŠITE SE STVARI KOJE VAM ODVLAČE PAŽNJU

Zvoni Vam mobilni telefon u vozilu, a ne smete da se javite. Radio svira i dekoncentriše Vas. Ostali putnici preglasno pričaju.

Odmah delujte i sprečite da Vas bilo ko ili bilo šta remeti u vožnji.

Telefon isključite, radio ugasite, a ostalima u vozilu recite da budu tiši.

7. ZAKAŽITE DODATNE ČASOVE

Ukoliko Vam je neophodna stručna pomoć i dodatni savet da bi usavršili način vožnje, javite se auto školi Stop Line i zakažite dodatne časove vožnje.

Kondiciona vožnja je veoma korisna za svakog ko nema dovoljno samopouzdanja, nije dugo upravljao vozilom, nije siguran u poznavanje saobraćajnih propisa ili želi da obogati vozačko iskustvo.

Na ovaj način ćete unaprediti sebe, pobediti stres i naći odgovore na sva pitanja vezana za vožnju i kretanje kroz saobraćaj.

8. ZAPAMTITE, SAMOUVERENOST DOLAZI VREMENOM

Da bi strahovi u potpunosti iščezli, potrebno je vreme. To je sasvim normalno.

U tom periodu, što više radite na sebi, a ako Vam bude potrebna stručna pomoć, uvek možete računati na auto školu Stop Line.

Da bi krenuli sa obukom, obogatili postojeće znanje ili usavršili svoje vozačke sposobnosti, kontaktirajte nas putem naših brojeva telefona 011 31 11 431, 064 59 35 047 – 011 33 43 692 ili e-mail adrese  autoskolastop.011@gmail.com.

Rado ćemo Vam izaći u susret.