muskarac-drzi-volan

Rok za polaganje vozačkog ispita

Kako biste dobili svoju vozačku dozvolu, osim što morate da budete redovni tokom teorijske i praktične obuke potrebno je i da ispoštujete određene rokove.

U ovom tekstu ćemo vas upoznati sa svim rokovima koji su na snazi pre ali i nakon položenih određenih delova vozačke obuke.

Koliko važi lekarsko uverenje?

Lekarsko uverenje, odnosno potrebna medicinska dokumentacija koja dokazuje vašu zdravstvenu sposobnost za upravljanje vozilom B kategorije se izdaje sa takozvana dva roka trajanja.

Godinu dana lekarsko uverenje važi za praktičnu obuku, dok prilikom vađenja vozačke dozvole ne sme biti starije od šest meseci.

Šta ovo znači za vas?

Dakle, u praktičnom smislu ovo pravilo znači da vi svoju obuku možete završiti u roku od godinu dana, a polagati za dve godine. Uslov je da ne vozite dopunske časove, ali svakako za vozačku dozvolu morate vaditi novo lekarsko uverenje.

Ukoliko ste položili teorijski ispit, ne zaboravite da on važi 18 meseci. Ukoliko ste prošli ovaj rok, potrebno je opet da polažete teorijski deo ispita.

Koji je rok za polaganje vozačkog ispita?

Svakako ne postoji zakonska odrednica sa koliko godina možete najkasnije da polažete vozački ispit.

Dakle, možete i u kasnijim godinama, kada završite fakultet, zaposlite se, a ono što uglavnom interesuje mlade vozače jeste kada najranije mogu da krenu sa obukom i da konačno sednu za volan.

Što se tiče ovih rokova već sa napunjenih 16 godina sve osobe mogu da krenu na praktičnu obuku, a svako od kandidata potrebno je da se dobro upita i da razmisli da li se oseća dovoljno zrelo ali i spremno za jednu tako važnu ulogu kao što je aktivni učesnik u saobraćaju.

Iako obuku za polaganje vozačkog ispita možete da pohađate i sa navršenih 16 godina, polaganje za vožnju može tek sa punih 17 godina.

Koliko važi položen teorijski deo ispita?

Kao što svi znate, polaganje vozačkog ispita se sastoji iz teorijske i praktične obuke, kao i obuke iz prve pomoći. Nakon 40 časova koje kandidati pohađaju u auto školi polažu teorijski deo ispita koji važi 18 meseci.

U prevodu, ukoliko od trenutka kada položite teorijski deo ispita, ne završite i sve ostale obaveze – prva pomoć, praktična obuka, vi ćete opet morati da polažete teorijski deo ispita koji je neophodan za sve ove korake.

Kada položite vozački ispit postoje još neki rokovi

U trenutku kada ispoštujete sve rokove za polaganje vozačkog ispita, dobićete svoju probnu vozačku dozvolu.

Probna vozačka dozvola može imati dva roka trajanja. Dve godine svima onima koji su vozački ispit položili sa navršenih 19 godina života, odnosno do 21. godine svima onima koji su ispit položili pre 19 godine života.

Dakle svi oni koji su stariji od 19 godina dobiće probnu vozačku dozvolu na 2 godine, dok će mlađi momci i devojke od 19 godina morati da imaju probnu vozačku dozvolu sve do svoje 21. godine života.

Kako ispoštovati sve rokove za polaganje vozačkog ispita?

Bitno je svakako da auto školu upišete onog trenutka kada vi mislite da ste najspremniji, ali i u onom trenutku kada ćete izdvojiti potrebno vreme kako za obuku tako i za samo polaganje.

S obzirom na to da je potrebno da budete redovni na obuci, ali i da vodite računa o roku za polaganje vozačkog ispita – dobro isplanirajte svoje vreme.

Svakako od trenutka kada završite teorijsku obuku, pa i položite teorijski deo ispita – potrebno je da u roku od 18 meseci organizujete ostale obaveze.

Ovde pre svega mislimo na to da morate završiti obuku iz prve pomoći, ali i da istu i položite.

Takođe, bitno je da u ovom roku završite i praktičnu obuku koja se sastoji od 40 časova, pa i da steknete uslove za izlazak na praktični deo ispita.

Lekarsko uverenje koje je neophodan uslov za sve buduće vozače mora takođe da bude u skladu sa zakonom.

Kako biste vi kao kandidat uopšte i krenuli sa časovima praktične nastave (vežbama na poligonu i vožnji u gradu, potrebno je da nakon što položite teorijski deo ispita – izvadite lekarsko uverenje koje ćete odneti u prostorije svoje auto škole.

Osim roka od 18 meseci koji važi nakon što položite teorijski deo ispita, bitno je da se obrati pažnja i na važenje lekarskog uverenja, a zakon ovde kaže da ono važi godinu dana dok se vrši praktična obuka, dok u trenutku kada podnosite zahtev za vozačku dozvolu, to isto lekarsko uverenje ne sme biti starije od šest meseci.

Iako postoji dosta rokova, bitno je svakako voditi računa o njima – ali je još bitnije da sebi obezbedite obuku koja će biti pre svega bezbedna, sigurna i temeljna kako biste vi bili pravi vozač.