servis-auta

Šta podrazumeva rutinsko održavanje vozila

Posedovati vozilo je velika odgovornost kao i upravljati njime.

Nije dovoljno samo sesti i voziti se, već i voditi računa da svaki deo normalno funkcioniše da bi se izbegli kvarovi u budućnosti i što više produžio vek trajanja vozila.

Mnogi vozači svoj četvorotočkaš smatraju članom porodice, jer je činjenica da su redovan servis i kontrola istog ključni za bezbednost tokom vožnje, trajnost i komfor.

Neke korake preduzima osoba koja radi u ovlašćenom servisu, ali mnogo toga možete uraditi i sami.

Ne kaže se uzalud da je prevencija najbolji lek.

Auto škola Stop Line će Vam rado dati smernice vezane za periodično održavanje vozila koje nikako ne smete zanemariti ukoliko želite da Vas vozilo služi što duže i da izbegnete nezgode koje se mogu desiti na putu samo zato što niste imali ni želju ni volju da izvršite rutinsku kontrolu Vašeg ljubimca.

ČISTOĆA ENTERIJERA I EKSTERIJERA AUTOMOBILA

Održavanje čistoće enterijera i eksterijera automobila je ključno za očuvanje dugovečnosti vozila i stvaranje prijatne vožnje. Evo nekoliko saveta za održavanje čistoće enterijera i eksterijera automobila:

Čišćenje enterijera automobila:

Usisavanje: Redovno usisavajte enterijer automobila kako biste uklonili prašinu, mrvljenje hrane i ostale nečistoće sa podova, sedišta i komandnih ploča.

Brisanje površina: Koristite vlažnu krpu ili specijalna sredstva za čišćenje automobila kako biste obrisali površine kao što su komandne table, volan, vrata, naslone za ruke i sedišta. Ovo će ukloniti mrlje, fleke i otiske prstiju.

Dubinsko čišćenje: Periodično dubinski operite i očistite tekstilne površine, kao što su sedišta i tepisi. Možete koristiti specijalna sredstva za čišćenje, paru ili profesionalnu uslugu za dubinsko pranje automobila.

Provetravanje: Redovno provetravajte automobil kako biste uklonili neprijatne mirise. Otvaranje prozora ili korišćenje osveživača vazduha može pomoći u održavanju svežeg mirisa.

Čišćenje eksterijera automobila:

Pranje: Redovno perite eksterijer automobila kako biste uklonili prljavštinu, blato, insekte i druge nečistoće sa karoserije. Koristite posebno dizajnirano sredstvo za pranje automobila ili blagi deterdžent.

Sušenje: Nakon pranja, obrišite automobil sa čistom krpom ili koristite sredstvo za sušenje kako biste uklonili vodu i sprečili stvaranje fleka.

Poliranje: Periodično polirajte karoseriju automobila kako biste obnovili sjaj i uklonili manje ogrebotine. Koristite sredstva za poliranje koja su pogodna za vaš tip boje karoserije.

Zaštita: Nanesite sloj zaštite na karoseriju automobila kako biste otprorniji na prljavštinu, kišu, sunčevu svetlost i druge spoljne faktore. Ovo će produžiti vek trajanja boje i održavati sjaj vozila.

Važno je da redovno održavate čistoću enterijera i eksterijera automobila kako biste uživali u prijatnoj vožnji i očuvali vrednost svog vozila. Pravilna nega i čišćenje će produžiti vek trajanja automobila i pružiti vam ugodno iskustvo.

PROVERA PRITISKA U GUMAMA

Nijedno vozilo ne može normalno da se kreće bez dobrih i odgovarajućih guma sa šarama prilagođenim sezoni.

Neophodno je određenim merama sprečiti njihovo prerano habanje i stvaranje ozbiljnih oštećenja, a jedan od načina je svakako redovna provera pritiska.

Između ostalog, izduvane gume su jedan od uzroka prevelike potrošnje goriva.

Svakog meseca izvršite proveru pritiska u skladu sa preporukama proizvođača.

Istovremeno, uradite isto i sa gumom na rezervnom točku.

Osim provere pritiska, da bi vožnja bila potpuno bezbedna, zahteva se i periodično balansiranje točkova kod vulkanizera.

PROVERA FILTERA

Filteri vazduha i goriva ne smeju biti zaprljani i neophodno ih je proveravati i čistiti nakon određene pređene kilometraže, što zavisi od samog tipa vozila.

Filter vazduha ne dozvoljava prljavštini da dođe do sistema napajanja goriva i začepi diznu, a te nečistoće takođe mogu povećati potrošnju goriva ukoliko se ne uklanjaju redovno.

Bez čistog filtera goriva, motor nije u mogućnosti da pravilno radi što za posledicu ima ozbiljne kvarove i ogromne troškove popravke istih.

PROMENA ULJA

Uloga ulja jeste da podmazuje motor i spreči nastanak oštećenja tokom njegovog rada.

Kada je količina ulja u vozilu isuviše mala ili ove tečnosti uopšte nema, dolazi do trenja između delova motora koji mogu izazvati veliku štetu i kvarove koji mogu ozbiljno ugroziti Vaš kućni budžet.

Kao što je bitno s vremena na vreme proveriti trenutnu količinu ulja u vozilu, isto tako je važno obratiti pažnju da li je ono zaprljano.

Prljavština iz ulja takođe šteti motoru jer se taloži na delovima i podstiče frikciju delova.

Isto tako, morate znati koje tačno ulje odgovara tipu motora iz Vašeg vozila, jer neke vrste ne odgovaraju i nakon sipanja ne vrše željenu funkciju.

Ne zaboravite i na proveru i dopunu i drugih tečnosti kao što su kočiona tečnost, antifriz i tečnost za pranje stakala.

NAČIN UPRAVLJANJA VOZILOM JE JEDNAKO VAŽAN KAO I PRETHODNO NAVEDENI KORACI

Vaše vozačke veštine i znanje koje steknete bitno utiču na funkcionalnost vozila.

Ukoliko želite da dodatno unapredite sebe u ovom polju, auto škola Stop Line Vam nudi jedinstvenu mogućnost da putem personalizovanih kondicionih časova postanete iskusniji za volanom.

Na raspolaganju Vam stoji naš vozni park najnovije generacije, kao i stručan tim sačinjen od instruktora koji poseduju višegodišnje iskustvo, dragocene savete i strpljenje tokom sprovođenja obuke, jer je naš cilj da otklonimo svaki problem i nedoumicu koji remete Vaše vozačke sposobnosti.

Sa lakoćom se prilagođavamo Vašim željama i obavezama i unapred planiramo program za svaki čas.

Naš cilj je Vaš vidljivi napredak i zadovoljstvo zbog postignutih rezultata i zato su kroz našu auto školu prošli brojni učenici, među kojima su i novi kandidati i iskusni vozači kojima je bila neophodna dodatna nadogradnja.

OBRATITE PAŽNJU NA STANJE VAŠEG VOZILA I UPRAVLJAJTE NJIME BEZ RIZIKA

Rutinsko održavanje vozila uštedeće Vaše vreme i novac.

U velikoj meri će doprineti Vašoj bezbednosti, kao i sigurnosti osoba koje putuju zajedno sa Vama.

Vredno je truda, jer ignorisanje potencijalnih problema može uzrokovati ozbiljne posledice.

Poboljšajte stanje svog vozila, a takođe radite i na poboljšanju vozačkih veština, u čemu Vam može pomoći auto škola Stop Line.

Javite ukoliko ste zainteresovani da sarađujemo.

Mi smo spremni da se odazovemo, odgovorimo na svako postavljeno pitanje i pružimo profesionalnu pomoć.