covek za volanom

Saveti za duga putovanja automobilom

Nakon uspešno završene auto škole, većina vozača ramišlja kako će samostalno krenuti na putovanje sa svojim automobilom.

Možda će vam pojedini prijatelji, rođaci reći kako je najbezbednije da vas neko vozi i da jednostavno izbegavate duga putovanja automobilom.

Međutim, nemojte da vas tako nešto obeshrabri jer verovatno oni nisu osetili svu čar kada sami upravljate vašim četvorotočkašem i imate mogućnost da posetite sve što vam privuče pažnju ili odmorite od puta kada god vi želite.

Od proste stvari da pitate vozača autobusa da li će uskoro pauza, pa do toga da ne stignete ni da fotografišete predele koji vam oduzimaju dah, sve su to situacije kojih nećete imati ukoliko sami u potpunosti organizujete svoje putovanje i ne zavisite od nečijeg plana puta ili volje.

Zbog toga vam u narednom tekstu predstavljamo izazove ali i prednosti dugih putovanja automobilom kako biste bili spremni na najbolji mogući način za predstojeću avanturu.

Nesumnjivo je da putovanje automobilom kojim vi upravljate može biti doživeljena avantura za sebe, uz mogućnost sve udobnosti i slobode koju vaš automobil pruža.

Bezbednost je bitna prilikom gradske vožnje, ali i prilikom dugih putovanja jako je važno da obratite pažnju na sigurnost odnosno da se vi i vaši saputnici osećate sigurnim kako ne bi bilo nepredviđenih slučajeva sa automobilom.

Odlazak na more automobilom

Ukoliko se odlučite da svojim automobilom idete na more, budite spremni da ćete bar u jednom pravcu preći od 600 do 700 kilometara samo u jednom pravcu, a to svakako nije neka gradska vožnja niti mali put.

Zbog toga je bitno da se pripremite za put, napravite detaljan vodič i korake koje je potrebno da ispoštujete prilikom samog putovanja.

Priprema ne podrazumeva samo sipanje goriva u rezervoar dan pre puta, pre svega zbog bezbednosti bitno je da proverite svoj automobil nekoliko dana pre planiranog puta kako biste imali dovoljno vremena da reagujete i otklonite eventualne kvarove.

Proverite svoj automobil, ostavite sebi nekoliko dana kako biste rešili eventualne greške, ili predali automobil nadležnom serviseru kako vam ne bi i najmanja banalna situacija stvorila dodatne probleme i upropasila planirani put.

Šta je potrebno od dokumenata za odlazak automobilom u inostranstvo?

Proverite šta vam je sve potrebno od dokumentacije ukoliko napuštate matičnu zemlju, jer zavisno od zemlje u koju planirate put potrebna je različita dokumentacija.

Na primer za Grčku vam trenutno nije potreban zeleni karton, ali da biste stigli do nekog grada ili ostrva morate proći kroz Makedoniju čije vlasti zahtevaju ovaj dokument.

Šta proveriti na automobilu pre odlaska na put?

Na tečnosti koje su u vašem automobilu možda prilikom svakodnevne vožnje i ne obraćate pažnju, ali je za dugo putovanje potrebno da se posvetite i ovom segment.

Ulje je bitno za vaš automobil, te ukoliko vršite redovnu promenu ulja na taj način ćete i produžiti životni vek motora, a vi bi trebalo da utvrdite nivo i stanje ulja.

Priliko svake promene ulja potrebno je zameniti i filter ulja, jer motor nije zatvoren sistem i na njega konstantno ulazi vazduh koji je pun raznih prljavština te je i razumljivo zašto je filter ulja neophodan za pravilan i ispravan rad motora vašeg automobila.

Kočioni sistem je bitan i jednostavno nije dovoljno da on bude “delimično ispravan” jer je ogromna razlika između života i smrti.

Iako vozači misle da tokom leta ne treba obraćati pažnju na antifriz, on ima mnogo važniju ulogu  samog hlađenja motora, a to je da spreči vodu da napravi havariju u motoru vašeg automobila.

Obavezno je da proverite, pre samog puta, i nivo tečnosti u hladnjaku ali samo ako je motor hladan i to bar 20 minuta.

A, kada govorimo i o tečnosti ne zaboravite na tečnost za klima uređaj, a sam proces provere nivoa tečnosti je dobar pokazatelj koliku rashladnu moć ima klima u vašem automobilu.

Jednostavno ukoliko klima dobro radi, nije potrebno dodati tečnost, a za duga putovanja klima je svakako obavezna za ugodno i bezbedno putovanje.

Vozači često zaborave i na ulje za vetrobran, te vas podsećamo i u ovom tekstu, jer je najgore ako u sred vožnje morate da vozite sa prljavom šoferšajbnom.

Na pneumatike smo sigurni da nećete zaboraviti, jer kada odete do benzinske stanice sigurni smo da ćete proveriti i njihovo stanje.

Dobro sve isplanirajte i pre samog puta, ukoliko je potrebno stavite i na papir:

  • koliko ćete goriva sipati
  • gde vam je jeftinije gorivo ukoliko putujete u inostranstvo
  • da li postoji neko zanimljivo mesto koje možete posetiti
  • koja je cena putarina
  • kako funkcioniše sam sistem parkiranja u mestu gde idete
  • ali i kolike su gužve na granici i zadržavanja.

Ne dozvolite da vam putovanje bude stresno ukoliko ste rešili da sa porodicom pođete na put, i razmislite o tome kako ćete decu zanimati tokom trajanja vožnje.

Možda je rešenje za vas instaliranje tableta kako bi oni mogli da gledaju crtaće, a obavezno ponesite i punjač i napunite ga sadržajem koji može da im okupira pažnju.

Na propise zemlje u koju putujete nemojte zaboraviti, i nemojte dozvoliti da vam saobraćajna patrola pravi probleme.

Svakako poštujte propise, pa marak morali i da malo sporije vozite, a kada smo kod bezbedne vožnje obavezno pravite i pause na svaka dva do tri sata, jer ste ipak na odmoru nema potrebe da žurite – umorni vozite i eventualno ugrozite sebe i svoje saputnike.

Bezbednost vam je najbitnija, ali svakako i uživanje u putovanju, uradite sve ono kako bi vam putovanje bilo uživanje a ne obaveza koju je potrebno da realizujete.