muskarac-vozi-automobil

Saveti za vožnju nakon položenog ispita

Ukoliko ste upravo završili obuku za B kategoriju i dobili svoju probnu vozačku dozvolu, ne zaboravite upravo ovu reč – probna vozačka dozvola.

Svakako trebate da budete srećni jer se toliki trud, učenje i marljiv rad isplati, te je i komisija rekla na kraju da ste položili i uspešno savladali samu obuku.

Preterano samouverenje nije dobro!

Samouverenje koje ste postigli zahvaljujući svom instruktoru vožnje i njegovom strpljivom radu sa vama, potrebno je da imate i dalje ali ne u tolikoj meri kako bi vas ono ugrozilo.

Ipak imajte na umu da na ulicama postoje mnogo iskusniji vozači, koji su se našli u svakojakim situacijama – a da je nekada vama i potrebno vreme da se možda u trenutku prisetite i pravilno odreagujete.

Ne izbegavajte P nalepnicu

Iako će neki kandidati gledati da maksimalno izbegnu ovu zakonsku obavezu, ova nalepnica P (na prednjem i zadnjem delu vozila) vam može biti od izuzetne koristi.

Osim što ćete na taj način biti ispravan učesnik u saobraćaju i nećete biti kažnjeni, i ostali učesnici u saobraćaju će drugačije gledati na vas.

Istraživanje u Srbiji pokazuje da iskusniji vozači imaju dosta razumevanja kod početnika u vožnji, jer imaju istaknutu jasno vidljivu nalepnicu pa i ne dolazi do nekih nepredviđenih okolnosti ili nezgodnih situacija koje mogu biti čak i sa smrtnim ishodom.

Poštujte saobraćajne propise!

Ne dozvolite sebi da vas društvo ponese, pa dobijete nove savete kako da prilagodite svoju vožnju uslovima puta i da možda “određena saobraćajna pravila su potpuno besmislena”.

Bitno je da nastavite sa ispravnom vožnjom i pre svega bezbednosnom.

Sve one tehnike koje ste naučili od svog instruktora vožnje nastavite da primenjujete i dalje i ne zaboravite to nije “školski tip vožnje” to je pravi bezbedni način vožnje koji vremenom možete da unapredite koristeći svoj tip vožnje; ali na samom početku držite se vi dobrog starog takozvanog školskog tipa vožnje kako biste stekli rutinu i iskustvo u saobraćaju.

Ukoliko vozite automobil – pratite njegovo stanje.

Ukoliko su vam roditelji dali svoj automobil ili kupili samo vaše vozilo, potrebno je da se dobro upoznate sa istim.

Da znate koja je komanda u kojem uglu, delu vozila, da se jednostavno upoznate sa automobilom kako biste mogli da reagujete u svakom trenutku.

To se naročito odnosi na isntrument tablu na kojoj je dosta svetlećih signala koji svaki od njih nešto označava.

Uglavnom nam automobil i sam daje do znanja na šta da obratimo pažnju, tako da se dobro upoznajte sa svakom lampicom i znajte kako da reagujete u određnoj situaciji kada ona gori odnosno se ne pali.

Nećete uvek moći sve sami zato nađite mehaničara na vreme

Ne postoji automobil kome nije potreban mehaničar bar jednom godišnje, zbog toga još na samom početku nakon dobijanja vozačke dozvole i vaše gradske vožnje – nađite mehaničara kojem možete da verujete.

Popravke i servisne intervencije mogu doneti poprilično dosta glavobolja ali i da predstavljaju zaista težak problem pogotovu za neiskusne vozače ili onima koji ga koriste samo za odlazak od tačke A do tačke B.

Zbog toga pronađite najboljeg mehaničara, koji ne mora da bude najbliži, ali slušajte preporuke prijatelja i potražite onog koji će vama najviše odgovarati.

Ne vozite automobil na rezervi!

Budite odgovaran vozač od samog početka, najlakše je da roditelji napune rezervoar – ali nemojte se držati cilja koji predstavlja “rezerva”.

Dakle ne dozvolite sebi da čekate kako je vaš automobil došao do rezerve i vozite se sa minimalnom količinom goriva u njemu.

Upravo ovo vam ne govorimo bez razloga jer dosta vozača početnika to sebi dozvoli, a ova situacija automobilu može dosta da naškodi ali i da vama kao neiskusnom vozaču donese nepotrebne glavobolje i stres.

Pazite na retrovizor!

Još jedan savet koji vam možemo uputiti upravo na osnovu iskustva novopečenih vozača.

Mrtav ugao je, kao što znate, veoma opasan u vožnji i zbog toga je bitno da u svakom momentu vidite vozila koja se kreću iza vas.

Kako biste bili sigurni da do mrtvog ugla neće doći bitno je da vaš retrovizor podesite na taj način da ne vidite odraz svog auta.

Par trkova za kraj!

Ima dosta trikova koje isksuni vozači koriste, ali do narednog bloga auto škole Stop Line ćemo vam otkriti neke od njih.

Naš savet za vas je da osušite kočnice nakon prelaska preko bare, a to je situacija kada bare na putu mogu posle kiše da naškode vašem automobilu.

Ukoliko morate da pređete preko bare, naš savet je da to učinite što sporije, a da nakon toga ne menjate odmah brzinu niti gasite automobil pre nego što kočnice vašeg vozila ne osušite.

Sušenje ćete obaviti tako što ćete nekoliko puta pritisnuti gas i pedalu kočnice, te se na taj način pruzrokuje toplota koja će i osušiti kočnice.

Zimi, ukoliko usled hladnoće, vaš automobil neće odmah da se startujte pokušajte sa starim dobrim trikom a to je da upalite duga svetla – na taj način će biti podignuta temperatura vozila, pa će možda i automobil se upaliti.