voznja-po-kisi

Saveti za vožnju u različitim vremenskim uslovima

Uspešno ste položili vozački ispit i sad imate slobodu da se krećete na četiri točka sa svojom zasluženom prvom vozačkom dozvolom.

Ako za vreme obuke niste imali priliku da vozite po kiši, snegu i magli, a desiće se da ćete morati jednom i to da probate i da se usavršite, verovatno Vam neće biti svejedno. Čak i iskusni vozači se posebno pripremaju i pažljivije upravljaju svojim vozilom po vremenskim uslovima koji zahtevaju veći fokus i iskustvo.

Za vožnju u okruženju sa jakim padavinama, klizavim putevima ili smanjenom vidljivošću treba još više voditi računa o sebi i drugima nego inače, a od velike pomoći su časovi kondicione vožnje.

PAŽLJIVO SE PRIPREMITE PRE POLASKA

Pre svega, dobro razmotrite da li je neophodno da sednete za volan i idete bilo gde ili je ipak pametnije da sačekate da se vreme poboljša. Ako morate da vozite, dobro se raspitajte o stanju na putevima.

Proverite da li Vas očekuju zastoji, da li se vozila preusmeravaju u drugom pravcu ili su putevi zatvoreni zbog vremenskih prilika. Uz sebe treba da imate napunjen telefon koji ćete upotrebiti u slučaju da morate da stanete i tražite pomoć.

Vodite računa da u rezervoaru imate dovoljno goriva. Ako na četvorotočkašu ima snega i leda, obavezno ga očistite. Krenite bar 15 minuta ranije nego što ste planirali.

NIGDE NEĆETE ZAKASNITI

Ako put nije suv ili dovoljno pregledan, ni slučajno ne vozite prebrzo jer su u pitanju uslovi gde se brzina prilagođava trenutnoj situaciji. Ako su pored puta istaknuti saobraćajni znaci sa ograničenjima brzine u slučaju padavina, poštujte ih, a ako ih nema, smanjite brzinu bar za 10-20km/h od dozvoljene.

Vlažan kolovoz i led na putevima su rizični zbog proklizavanja i tu je neophodno da usporite. Ako po putu ima mnogo vode, smanjite brzinu da ne bi došlo do oštećenja na motoru.

U slučaju da drugi vozači koriste zvučnu ili svetlosnu signalizaciju kao znak nezadovoljstva zbog Vašeg sporog kretanja, stanite sa strane i pustite ih da prođu. Stići ćete bezbedno na željenu lokaciju i to je najvažnije.

OBEZBEDITE DOBRU PREGLEDNOST PUTA

Uklonite led sa staklenih površina i retrovizora ukoliko ga ima, a u slučaju da su stakla zamagljena uključite namenske grejače. Na svakih šest meseci promenite metlice brisača.

Nosite polarizovane naočare za sunce koje tokom leta mogu da smanje odsjaj sunca i pomognu Vam da bolje vidite šta se dešava oko Vas. Neka distanca između Vašeg vozila i vozila koje se nalazi ispred Vas bude dovoljna da možete da odreagujete i na vreme zakočite po potrebi – naročito ako je put klizav zbog padavina.

Ukoliko je magla veoma gusta i niste u mogućnosti da se orijentišete sa običnim kratkim svetlima, uključite maglenke i sva četiri migavca tokom vožnje. Na ovaj način ćete i vi imati bolju preglednost u takvim uslovima, ai drugi će lakše uočiti Vas.

AKCENAT NA KONCENTRACIJI

Nedovoljno pregledan i klizav put je i za najiskusnije vozače izazov i zato morate biti u potpunosti skoncentrisani dok vozite. Budite odmorni i dovoljno naspavani pre puta.

Telefon stavite na silent mode i nipošto ga ne koristite u toku vožnje. Preporuka je da ne upotrebljavate ni handsfree i sav fokus usmerite na okruženje u kome se krećete. Sa putnicima ćete razgovarati kad stignete na odredište.

Osim što ćete voditi brigu o svom ponašanju u saobraćaju, pratite i kako se kreću i ostali oko Vas jer i kad ste pažljivi i trudite se da vozite bezbedno mnogi nažalost to ne čine i potrebna je pravovremena reakcija da bi se potencijalna opasnost izbegla.

REDOVNO ODRŽAVAJTE VOZILO

Vaše vozilo mora biti uvek u dobrom stanju i bezbedno za korišćenje – naročito ukoliko vozite u uslovima smanjene vidljivosti, po jakim padavinama, klizavim putevima i velikim vrućinama ili hladnoći.

Morate biti adekvatno pripremljeni i opremljeni i spremni na sve. Vaša je odgovornost da svog ljubimca redovno vozite na servis i tehnički pregled, da proveravate pritisak u gumama, pazite na nivo tečnosti i ulja, vodite računa o količini goriva u rezervoaru…

Ako sve to poštujete i radite, to će značajno doprineti Vašoj bezbednosti na putu, ali i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju.

ČASOVI KONDICIONE VOŽNJE ZA POBOLJŠANJE VEŠTINE VOŽNJE U RAZLIČITIM VREMENSKIM USLOVIMA

Dodatan trening i pomoć iskusne osobe kao što je instruktor vožnje biće Vam od značaja da ostanete bezbedni na putu bez obzira na vremenske prilike.

Usavršite stečene veštine, postavite pitanja, zatražite savete u auto školi Stop Line.

Rado ćemo za Vas pripremiti individualni plan rada i pripremiti Vas za vožnju u svim uslovima tako da budete bezbedni i Vi i ostali oko Vas.