covek-razmislja

Šta je neophodno da znate pre upisa u auto školu

Upravljanje motornim vozilom je u moderno vreme dragocena veština, a mnogima i potreba.

Osmišljen je čitav proces upisa i pohađanja auto škole tako da je kandidat upoznat sa svim potrebnim informacijama i aktuelnim zakonima i usput stiče neophodna znanja i veštine bezbedne vožnje i kretanja kroz saobraćaj.

Ukoliko ste odlučili da se upišete u auto školu saznajte da li ispunjavate uslove za upis i šta Vam je sve potrebno da uspešno započnete i završite obuku, kao i po čemu se izdvaja auto škola Stop Line.

POTREBNO JE ISPUNITI ODREĐENE USLOVE ZA UPIS

Da bi se upisali u auto školu neohpodno je da imate minimum 16 godina, s tim što je sa punih 17 godina moguće polagati vozački ispit. Od dokumenata neophodna je samo važeća lična karta. Ukoliko nemate uz sebe ovaj dokument, moguće je priložiti i potvrdu o njenom izdavanju.

Upis se vrši u odabranoj auto školi ili online na sajtu škole ukoliko je ta opcija dostupna. Nakon što uspešno obavite upis, upoznajete se sa programom formiranim za obuku novih vozača i zakazuje se prvi teorijski čas.

Ovo je standardna procedura gde se ne traži puno zahteva za polaganje B kategorije.

Kada su u pitanju druge kategorije, starosna granica može imati odstupanja. Recimo, ukoliko zainteresovani žele da polažu za AM kategoriju dovoljno je da imaju minimum 15 godina, dok se praktična obuka i test obavljaju sa navršenih 16 godina.

Kod obuke za D kategoriju uslovi su navršene 23 godine života i posedovanje vozačke dozvole C kategorije najmanje dve godine, dok se na praktičan ispit može izaći kad kandidat napuni 24 godine.

Takođe potrebno je napomenuti da je za praktično osposobljavanje kod svake kategorije neophodno dobiti i lekarsko uverenje.

PROGRAM PREDVIĐEN ZA OBUKU KANDIDATA

Obuka je podeljena na dva dela: teorijski i praktičan deo. Svaki od njih je formiran u blok od 40 časova koje je potrebno proći pre nego što se izađe na ispite.

Sa teorijskom obukom se počinje odmah nakon upisa tako što se priključujete jednoj od formiranih grupa ili čekate da se formira nova grupa. U toku jednog dana moguće je odslušati maksimalno tri časa teorije, s tim što pauze između časova ne smej biti duže od pola sata.

U proseku, teorijska nastava traje između 15-20 dan i nakon toga se polaže teorijski ispit. Kada uspešno prođete ispit slede praktični časovi, ali pre nego što prvi put sednete za volan neophodno je da obavite lekarski pregled i auto školi dostavite lekarsko uverenje da ste sposobni za vožnju.

Kod vožnje moguće je odraditi dva ili tri dvočasa nedeljno u dogovoru sa instruktorom. Posle odvozanih časova zakazujete ispit na koji dolazite u određeno vreme sa važećom ličnom kartom.

BUDITE UVEK PRIPREMLJENI ZA SVAKI ČAS I ISPIT

Obuke u auto školi i polaganje ispita su pravi izazovi koje treba da doživite kao lepo iskustvo, a ne kao stres.

Budite pre svakog časa i testa naspavani i odmorni da bi odradili ono što se od Vas tražili i imali potrebnu koncentraciju. Ne preskačite obroke jer Vam je potrebna energija za period koji sledi.

Ukoliko će Vam to pomoći, nemojte pričati ljudima okolo da pohađate auto školu ili da imate zakazan ispit da Vam gomila pitanja i tuđa mišljenja ne bi stvarala dodatnu tenziju.

Svakako, važno je i samopouzdanje i pozitivno razmišljanje i svo vreme govorite sebi da ćete proći sa uspehom i usvojiti sve što je neophodno za bezbednu vožnju na četiri točka.

TROŠKOVI OBUKE I POLAGANJA

Mnogima je ukupna cena obuke sa cenama izlaska na ispite velika i nisu svi u mogućnosti da to plate odjednom. Neophodno je da se raspitate u kojoj auto školi su najbolji  uslovi za plaćanje i gde su ponuđene opcije koje Vam odgovaraju.

Među tim opcijama nalaze se mesečne rate u kešu, čekovi građana, administrativna zabrana, nalozi za prenos i platne kartice. Bilo kakva olakšica je dragocena.

Pojedine auto škole nude i vaučere za besplatno lekarsko uverenje, baš kao auto škola Stop Line.

VAŽNO JE ODABRATI PRAVU AUTO ŠKOLU

Ovo je poslednja stavka, ali je itekako važna kao sve prethodne navedene. Raspitajte se kako rade auto škole u Vašoj okolini, imaju li potrebne licence za rad i kakvi su uslovi prethodnih polaznika.

Ovako ćete doneti ispravnu odluku i nećete se kajati što ste se upustili u proces učenja i polaganja. Kada je reč o auto školi Stop Line, ako nas odaberete trudićemo se maksimalno da opravdamo Vaše poverenje.

O našem uspehu govori visok procenat prolaznosti na ispitima, iskustvo i posvećenost predavača i instruktora, kao i savremeni uslovi za rad.