zena-za-volanom

Šta ne treba raditi pred i za vreme prvog časa vožnje

Iako je, nažalost česta praksa da polaznici auto škole ne sedaju prvi put za volan kada dođu na časove vožnje, prvi zvanični susret sa instruktorom i pravom vožnjom može biti prilično iznenađujuće izazovan.

Vožnja, istini za volju pruža osećaj potpune slobode a ujedno sa sobom nosi veliku odgovornost. Većini onih koji su izabrali da postanu vozači pomisao da imate kontrolu nad automobilom će verovatno izgledati zastrašujuće.

Ipak možda će probuditi veliku dozu uzbuđenja i radosti zbog susreta sa novim izazovom. Svako će imati drugačiji početak, ali uz pravog instruktora vožnje u auto školi Stop Line i nekoliko saveta kako da sebi olakšate prvi susret sa automobilom, naučićete da vozite samouvereno po pravilima važećeg Zakona o saobraćaju.

Slično kao i priprema za bilo koju avanturu, postoji nekoliko stvari na koje je potrebno obratiti pažnju, kako biste sebi olakšali prvi susret sa volanom. Imajte na umu da prvi časovi vožnje ne moraju nužno biti bauk. Iako je potreban potpuno novi koncept koordinacije tela i uma, ništa od toga nije nesavladivo. Naši instruktori su tu da vam pomognu, olakšaju i uvedu u svet saobraćaja na najodgovorniji i najbezbedniji način.

Da bismo vam olakšali pripremu, pred vama je nekoliko saveta šta treba izbegavati pre prvog časa vožnje.

Izlazak do kasno u noć nije pravi izbor

Baš kao i priprema za bilo koji važan događaj, važno je da se dobro odmorite pred i na dan časa vožnje. Zato je jedan od najvažnijih saveta za prvu lekciju vožnje da se dobro naspavate. Ukoliko  je čas zakazan za 8 ujutru a vaš noćni izlazak se završio samo par sati pre toga, ne očekujte da ćete se osećati dobro.

Neispavanost dovodi do nedostatka fokusa, koordinacije  utiče na viši stepen razdražljivosti. Nedovoljno sna utiče na nedostatak tvz „proceduralne memorije“ – memorije za učenje koja vam pomaže da steknete nova sećanja za „kako“ da radite veštinu kao što je sviranje instrumenta, učenje jezika, vožnja bicikla ili vožnja automobila.

U kombinaciji sa alkoholom, nedostatak sna može dovesti do velikih problema u vožnji a i vrlo je verovatno da će i sam instruktor vožnje reagovati  odlaganjem časa. Što ćete priznati, nije baš pohvalno za prvi čas vožnje.

Dakle, dobro se naspavajte. Dobar san će vam pomoći da se pripremite za prvi čas vožnje.

Ne idite na čas vožnje gladni ili žedni

Kao i nedostatak sna, glad ili /I žeđ mogu u velikoj meri uticati na koncentraciju. Ukoliko ste siti osećaćete se bolje i moći ćete da razmišljate jasnije tokom časa vožnje. Takođe može biti dobra ideja da sa sobom ponesete flašu vode.

Takođe, pazite i na umerenost pri količini popijene vode. Fiziološke potrebe takođe mogu biti jak uzurpator koncentracije. Dakle, osluškujte svoje telo .

Ne koristite telefon tokom vožnje

Kako i sam Zakon o saobraćaju sankcioniše upotrebu mobilnih telefona u toku vožnje, jedna od stvari koju će vam napomenuti instruktor, je da utišate i odložite mobilni telefon. O opasnostima koje nosi upotreba mobilnog telefona od strane iskusnih vozača u toku vožnje govori veliki broj nezgoda i nesreća. O opasnostima koje korišćenje mobilnog telefona nosi kod potpunog početnika, zaista ne treba ni govoriti.

Koliko god se osećali bezbedno jer u automobilu auto škole postoji kontrolna upravljačka tabla, ne koristite telefon tokom vožnje. Mobilni telefon vam uopšte neće trebati tokom časa vožnje, a korišćenje mobilnog uređaja tokom vožnje je opasno i protivzakonito.

Neka vam ovo bude usađena navika i nakon uspešno prođene obuke i položenog vozačkog ispita.

Nemojte nositi neudobnu obuću ili odeću

Jedna od vrlo iritantnih stvari iskusnim vozačima je upravo neudobna obuća ili odeća. Sigurno ste čuli od nekog prijatelja ili člana porodice da ne može voziti u “tim” patikama ili u “toj” košulji. To je dokaz kojiko naizgled bezazlena stvar mođe uticati da se tokom čitavog časa vožnje osećate nelagodno Ii gubite fokus.

Obujte udobne cipele ili patike koje vam omogućuju da slobodno pomerate stopala. Izbegavajte štikle, visoke đonove, papuče ili bilo koju drugu obuću koja značajno utiče na to kako koristite i pomerate stopala. Čak, papuče se smatraju izuzetno nebezbednom obućom za vožnju, usled mogućnosti iskliznuća stopala, iako to zvanično Zakon o saobraćaju ne sankcioniše.

Takođe, koristite udobnu odeću koja vam omogućava da slobodno pomerate ruke i noge i lako okrećete telo. Da biste savladali vožnju, morate se sa lakoćom kretati i okretati kako biste vizuelno proverili “mrtve uglove” tokom vožnje.

Jednom kada steknete rutinu i osećaj za automobil i vožnju, nije nemoguće da ćete imati svoj omiljeni par patika ili udobnu duksericu za vožnju.

Ne dozvolite mislima da “lete unaokolo”

Može se činiti da će se mnogo toga dešavati odjednom. Morate da kontrolišete automobil, vodite računa o svetlima i indikatorima na instrument tabli, obratite pažnju na put ispred sebe, pazite na potencijalne opasnosti svuda oko vas, a usput morate pratiti ono što vaš instruktor govori.

Pažnja za vašu prvu lekciju vožnje mora prvenstveno biti usmerena na slušanje instruktora. Ukoliko vam nedostaje koncentracija, može biti problema u savladavalju i teorijske i praktične nastave što u krajnjem dovodi do otežanog savladavanja vožnje a i samog testa.

Zato su tu visoko profesionalni instruktori vožnje auto škole Stop line koji će vam strpljivo pomagati da napredujete korak po korak.

Godine iskustva su instruktore u našoj auto školi oblikovale u jako dobre psihologe i možete imati potpuno poverenje da će za svaki vaš zastoj imati potpuno razumevanje i strpljenje.

Uz podršku instruktora vožnje, vremenom ćete se navići da žonglirate sa svim ovim faktorima. Možda ćete otkriti da je to zapravo lakše nego što ste očekivali.

Zaista nema potrebe za panikom

Prvi čas vožnje predstavlja upoznavalnje sa automobilom, enterijerom, upravljačkom tablom. Tokom prvih časova, instruktor vožnje ne očekuje od polaznika da uradi nešto napredno. U zavisnosti od instruktora vožnje, a možda tok časa bude takav da tog časa nećete ni ući u saobraćaj.

Instruktori vožnje auto škole Stop Line prvi čas vožnje smatraju vašim prvim uvidom u vožnju i formiraće čas koji vam pomaže da se upoznate sa unutrašnjošću automobila (posebno ako ne poznajete automobil ni upravljački sistem), pre nego što na kraju dobijete da se vozite po parkingu ili mirnim uličicama daleko od saobraćaja.

Ne potencirajte da ”to znate”!

Čak i ako ste možda već imali priliku da sednete za volan sa roditeljem bez vozačke dozvole, što je jako opasna ali nažalost rasprostranjena praksa, zaboravite sve što ste do tada znali.

I ukoliko vam se učini da ponešto o vožnji znate, potrudite se da “opraznite memoriju” i počnete od nule. Predhodno laičko iskustvo vam može malo pomoći da brže savladate neke segmente vožnje, a isto tako vam loše naučena pravila ili steknute navike mogu dosta otežati savladavanje vožnje.

Nadamo se da ćete nakon čitanja ovih saveta imati bolju sliku o tome kako da se pripremite za prvi čas vožnje, a instruktori auto škole Stop Line su tu da vam taj čas i olakšaju.

Obavezno se dobro naspavajte prethodne noći, ostanite hidrirani, nosite udobnu odeću i pokušajte da se opustite i uživate u prvom času vožnje!