polaganje-ispita-ucenik

Sve što je potrebno da znate oko upisa i polaganja u auto školi

Konačno 18?

Sada je san o samostalnoj vožnji nadohvat ruke. Ali pre nego što krenete na putovanja i vozite svoj svakodnevni život automobilom, morate da dobijete vozačku dozvolu. Po pravilu, ovo je vozačka dozvola B kategorije. Pre nego što počnemo, postavljaju se mnoga pitanja:

  • Koliko su visoki troškovi, kako funkcioniše registracija i koji dokumenti su potrebni?
  • Kako da pronađem pravu auto školu?

Čak i ako je skupo dobiti vozačku dozvolu, ne treba se fokusirati samo na cenu pri izboru auto škole. Važno je da se osećate bezbedno i udobno sa svojim instruktorom vožnje tokom časa vožnje. Vredi uporediti nekoliko ponuda među sobom, a zatim odlučiti gde želite da dobijete vozačku dozvolu.

Sledeća pitanja će vam pomoći da napravite izbor:

  • Da li internet prezentacija auto škole izgleda ozbiljno i prijateljski?
  • Da li na veb lokaciji postoje recenzije bivših vozača učenika?
  • Da li postoji fiksno radno vreme i telefonske konsultacije?
  • Da li se za teorijske lekcije nude testovi?
  • Ako se ispiti ne polože, da li se naplaćuju veće cene časova vožnje?

Kada steknete prvi utisak, možete dogovoriti ličnu konsultaciju. Poseta auto školi brzo pokazuje da li su učionice i vozila dobro održavani i da li je hemija sa instruktorom vožnje ispravna. Čim se odlučite gde želite da dobijete vozačku dozvolu, potpisujete ugovor sa auto školom i vaša teorijska, а kasnije i praktična nastava može da počne.

Kako izgledaju časovi vožnje?

Čas počinje u učionici auto škole. Na časovima teorije bavićete se različitim predmetnim blokovima, u kojima ćete, na primer, razgovarati o konkretnim situacijama u saobraćaju.

Dobijanje vozačke dozvole na praktičnim časovima vožnje je još uzbudljivije kada konačno sami sednete za volan. Vozila za obuku su takođe opremljena papučicom gasa i kočnice na strani suvozača, koje instruktor vožnje može koristiti da interveniše ako stvari postanu opasne.

Praktične lekcije od po 45 minuta sastoje se od redovnih i specijalnih vožnji.

Ispit za vozačku dozvolu – procedura i potrebna dokumenta

Kada završite sve obavezne lekcije i kada se osećate bezbedno za volanom, vaš instruktor vožnje će predložiti da se prijavite za vozački ispit. Vaša auto škola će vas prijaviti za test, koji je takođe podeljen na teorijski i praktični deo.

Test nije uspeo – šta da radim?

Ako padnete na praktičnom ili teorijskom testu: Razveselite se, tako to ide mnogima. Ispite možete ponavljati koliko god želite da biste dobili vozačku dozvolu. Međutim, postoje dodatne naknade i mnoge auto škole naplaćuju dodatni izlazak.

Stoga je vredno postaviti pitanje pre prijave za ispit:

  • Da li se zaista osećam sigurno? Ako ne, trebalo bi da razgovarate sa svojim instruktorom vožnje o više vežbi.
  • Koje su najčešće greške koje najčešće pravite na vozačkom ispitu?
  • Kako ih izbeći, suočavajući se sa testom bez strepnje i straha?

Polaganje vožnje

Vozački ispit je poslednji korak da biste dobili vozačku dozvolu b kategorije. Ako ste položili teorijski ispit, pokazujući svoje poznavanje pravila u saobraćaju, konačno možete da počnete sa časovima vožnje.

Da biste se pripremili na najbolji mogući način i suočili se sa velikim danom, potrebno je da poštujete precizna i detaljna pravila na putu, imajući na umu neke male trikove kako biste izbegli greške.

Kada polagati vozački ispit?

Prema važećem pravilima, da bi se polagao praktični ispit za vozačku dozvolu, neophodno je da neko bude punoletan.

Pre nego što krene sa vožnjom, budući vozač mora, da pokaže ispitivaču svoju sposobnost da se pripremi za bezbednu vožnju. On će morati da podesi sedište, u skladu sa svojim fizičkim karakteristikama, u ispravnom položaju za vožnju; postavite retrovizore, sigurnosne pojaseve i naslone za glavu i proverite da li su vrata zatvorena.

Tokom vozačkog ispita, instruktori moraju obratiti posebnu pažnju na to da kandidat zna da vozi oprezno i po propisima. Posebno se mora voditi računa o održavanju adekvatnog i bezbednog stila vožnje, koji uzima u obzir: vremenske prilike i uslove na putu; uslove u saobraćaju i interese drugih učesnika u saobraćaju, predviđajući njihovo kretanje ako je moguće (naročito one najslabijih i najizloženijih korisnika kao što su pešaci ili biciklisti).

Najčešća nepažnja i koja se mora izbegavati tokom polaganja vozačkog ispita, obično se tiču sposobnosti budućeg vozača kako koristi kvačilo, kočnicu i gas pri startovanju.

Kretanje u saobraćaju treba biti oprezno u opasnim situacijama, poštujući prednost i putne znakove.

Poboljšajte svoj stil vožnje fokusirajući se na pravilno izvođenje ovih operacija.