lutka-prva-pomoc

Testovi za prvu pomoć

Po trenutnom sistemu obuke budućih vozača, odnosno dobijanja vozačke dozvole, potrebno je položiti i test iz prve pomoći.

Kako biste dobili vozačku dozvolu, ukoliko ste u ovom trenutku kandidat, potrebno je prvo da položite teorijski deo ispita, test iz prve pomoći pa tek onda i praktični deo odnosno vožnju.

Svi ovi testovi osmišljeni su tako da od budućih vozača oblikuju bezbedne i sigurne učesnike u saobraćaju, a znanja i veštine koja se stiču prilikom obuke mogu biti korisne tokom čitavog života.

Ukoliko niste bili izviđač ili volonter Crvenog krsta u mladosti teško je i da ste se susreli sa obukom za davanje prve pomoći, a složićete se da je to znanje koje nikada ne znate kada će vam zatrebati ne samo dok ste učesnik u saobraćaju.

Test iz prve pomoći nije nešto što je „čisto formalno“ jer ćete verovali ili ne upravo ovaj epitet čuti u svakodnevnom govoru.

Na samu obuku ali i polaganje ovog dela ispita treba pristupiti skoncentrisano jer ćete znanja moći da koristite u svakoj situaciji i zato morate i kao budući vozač, biti pripremljeni i na ovakve scenarije u kojima je potrebno pružiti prvu pomoć.

Obuka za prvu pomoć

Sama obuka se sastoji od nekoliko segmenta teorijskih i praktičniih kako biste bili pripremljeni za polaganje.

Obuku iz prve pomoći vrše licencirani predavači, a može se obaviti u nadležnoj medicinskoj ustanovi, te je najbolje da se u auto školi konsultujete i saslušate njihov predlog gde možete proći i ovu obuku.

Na samom teorijskom delu na početku ćete biti upoznati sa osnovama prve pomoći, tačnije čućete koliki je značaj i šta je ono što prva pomoć podrazumeva.

Nakon ovih informacija i formalnog upoznavanja sa predavačem čućete o uslovima kada nastaje saobraćajna nesreća, procesu i postupku koji se organizuje na mestu nesreće.

Verovatno i sami znate da je kutija za prvu pomoć obavezna u svakom automobilu, ali o tome koji je sadržaj kutije kao i konkretnoj nameni čućete na ovoj obuci, a i pratkično će vam biti pokazano kako se šta koristi, jer ova kutija ne služi samo da budete „ispravni“ kada vas zaustavi policijska patrola već i da u pojedinim vanrednim okolnostima, primenite i samostalno koristite sadržaj iz nje.

Lekcija koja je budućim vozačima najzanimljivija jeste ona kojom se utvrđuje stanje povređenog.

Možda vam na početku zvuči isuviše komplikovano da utvrdite tačno stanje, ali videćete nakon pređenog gradiva da i nije teško jer je potrebno da imate osnovne informacije koje će vam pomoći u situaciji kako da postupite dok Hitna pomoć ne dođe.

Ne bismo da izdvajamo lekcije po važnosti, jer je svaka lekcija bitna ali naredna je možda jedna i od najbitnijih a tiče se situacije kada je osoba bez svesti ili krvari.

U ovim situacijama vi kao vozač, odnosno neko ko pruža pomoć potrebno je da brzo reagujete, a upravo ovo znanje će vam (ako se budete našli u takvoj situaciji) biti od koristi jer ćete spasiti nekome život.

Upravo je bitno zbog toga da budete pažljivi i da pamtite tehniku koju će vam predavači pokazati.

Tokom obuke iz prve pomoći predvači će vas upoznati i sa povredama koje se često dešavaju, kao što će vas predavači u atuo školi učiti o čestim greškama, prestupima u saobraćaju.

Ovako ćete biti osposobljeni da u nesrećnim slučajevima prepoznate situaciju i brzo, na ispravan način, reagujete.

Vidite i na televiziji da su teške saobraćajne nezgode i dalje pristune na našim putevima te u svakom trenutku svaki učesnik u saobraćaju mora maksimalno da bude oprezan.

Međutim ukoliko se desi neka saobraćajna nesreća svaki minut, kao i vaš potez su važni po život poređenog, i upravo u tim momentima potrebno je da znate kako da ublažite povrede i pravilno postupite što ćete saznati na obuci iz prve pomoći.

Polaganje prve pomoći

Kada se završe časovi koji obuhvataju teorijski i praktični deo za vas, buduće vozače, sledi polaganje prve pomoći koji se sastoji iz dva segmenta.

Prvi je pismeni deo koji traje jedan školski čas odnosno 45 minuta, dok pratkični deo traje 90 minuta. Ne brinite, ukoliko ste bili marljivi tokom obuke, učili i što je najbitnije vežbali ne morate brinuti da li ćete ovaj deo ispita položiti iz prve.

Položen ispit iz prve pomoći je bitan, za vas kao buduće vozače, jer praktična obuka kao i polaganje vozačkog ispita ne može početi bez uverenja o položenom ispitu.

Dokaz kojim se potvrđuje da je položen ispit iz prve pomoći biće vam potreban i u nadležnom MUP-u prilikom podnošenja zahteva za izdavanje vozačke dozvole.

Obuka i testovi za prvu pomoć za kandidate se vrši u istom danu, traje maksimalno 3 – 5 sati, a sama obuka i ispit se sastoje od sledećih koraka: upoznavanje sa osnovama

  • šta kada se desi saobraćajna nezgova
  • šta sadrži kutija za prvu pomoć
  • kako utvrditi stanje povređenog
  • šta kada je osoba bez svesti ili krvari
  • povrede koje se uglavnom dešavaju
  • hitne intervencije

Nakon ovog teorijskog dela koji je potpomognut praktičnim pokazivanjem sledi ispit iz teorijskog dela (test) i praktičnog.

Nakon uspešno položenih testova iz prve pomoći vas dele samo dva koraka do dobijanja vozačke dozvole.