ucionica

Zašto je teorija jednako bitka kao i praksa

Obavezna teorija i praksa su neodvojivi delovi programa za obuku vozača u svim auto školama. Vozačka dozvola se dobija posle uspešno završene obavezne teorijske i praktične nastave u auto školi.

Mnogi polaznici teorijske časove doživljavaju manje važnim od vožnje i dobar deo naučenog brzo zaborave. Zbog čega oni nisu samo formalnost već itekako bitan korak u usavršavanju vozačkih veština, objasnićemo u tekstu koji sledi.

ŠTA JE PO ZAKONU TEORIJSKA OBUKA U AUTO ŠKOLI?

Auto škola mora imati obezbeđene prostorije za održavanje teorijske obuke, odnosno savremeno opremljene učionice koje poseduju sva potrebna sredstva za učenje. Kandidat treba da pohađa 40 časova teorije, odnosno 30 časova predavanja i 10 vežbanja. Za pojedine kategorije postoji poseban fond časova.

Trajanje jednog časa je 45 minuta, a kandidat može da odsluša najviše tri časa u jednom danu. Potrebno je da između časova postoji pauza i to po 10 minuta.

Nastavni plan organizuje se prema planu iz zakonski propisanog Pravilnika o teorijskoj i praktičnoj obuci kandidata. Test se polaže rešavanjem ispitnih pitanja i nakon uspešnog polaganja važi godinu dana.

Za to vreme kandidat je obavezan da položi i vozački ispit. 15-20 dana jeste predviđeno vreme trajanja obuke. Na svakom času teorijske nastave kandidati moraju posedovati lične karte.

ŠTA SE UČI NA ČASOVIMA TEORIJE?

Časove teorije drže licencirani predavači koji se trude da na najbolji način predstave sve ono što kandidati treba da usvoje da bi seli za volan i kretali se bezbedno na četiri točka u budućnosti.

Polaznici se detaljno upoznaju sa svim pravilima saobraćaja, saobraćajnom signalizacijom, uticaj vozača, vozila i puta na bezbednost u saobraćaju i kakve posledice nastaju usled nebezbednog ponašanja u saobraćaju.

Moguće je zakazati časove u prepodnevnim ili popodnevnim terminima, onako kako kandidatima najviše odgovara. To je korisno za osobe koje su idu u školu ili na fakultet, zaposlene su ili imaju dosta obaveza inače i olakšava im da se organizuju kako žele.

KAKO NAJBOLJE RAZUMETI MATERIJU KOJA SE PREZENTUJE NA ČASOVIMA TEORIJE?

Sav pomoćni materijal koji kandidati dobijaju tokom pohađanja časova teorije formulisan je tako da je razumljiv i ukoliko se više puta prouči ostaje upamćen za čitav život. Radi se o dragocenim informacijama i temama koje se obrađuju na časovima i bez kojih je nemoguće voziti bezbedno.

Većina auto škola na svojim web sajtovima pruža mogućnost vežbanja i pripremanja za teorijski ispit kroz probne testove koji se mogu pokrenuti i putem pametnih telefona. Radi se o autentičnim ispitnim pitanjima koja su se pojavljivala i na pravim ispitima i putem tih simulacija kandidati mogu proveriti svoja znanja i utvrditi na kom delu programa je neophodno dodatno da rade i uče.

Tokom održavanja teorijske obuke možete se u svakom trenutku obratiti svojim predavačima za dodatnu pomoć i savete i čak zakazati i konsultaciju u cilju boljeg razumevanja materije.

POLAGANJE TEORIJSKOG ISPITA

Uglavnom, u istim učionicama gde se odvijala i teorijska nastava vrši se i polaganje teorijskog ispita. Ispitu prisustvuje jedno od ovlašćenih lica iz MUP-a i jedan od predavača iz auto škole. I

spitna pitanja se rešavaju na računaru i odmah nakon završetka na ekranu se pojavljuje obaveštenje gde će kandidat saznati da li jeste ili nije uspešno položio ispit. Dobar rezultat osiguraće kandidatu pristup drugim koracima obuke kao što su obuka prve pomoći i praktičan deo, a u slučaju neuspeha ostaje mu samo da pokuša ponovo neki drugi put.

To naravno govori koliko je teorija važna za dalji tok obuke i uopšte upravljanje vozilom i nakon što sami krenete da vozite.

UTICAJ TEORIJSKOG DELA NA ČASOVE VOŽNJE

Vožnja ne podrazumeva samo upravljanje vozilom, već ponašanje koje je skladu sa zakonom i bezbedno za vozača i sve učesnike oko njega. To se može ostvariti samo ako je kandidat upoznat sa saobraćajnim propisima, uključujući značenje signalizacije, pravo prvenstva i ograničenja brzine.

Sve te stvari se upoznaju upravo na časovima teorije u auto školi. Svako neprimereno ponašanje se kažnjava, a o kaznama nešto više polaznici saznaju tokom pohađanja teorijskih časova.

Sve ono što se na teoriji nauči praktično se usavršava na časovima vožnje gde ćete zapravo demonstrirati i iskoristiti naučeno.

ZBOG ČEGA NE TREBA ZABORAVITI NAUČENO I POSLE DOBIJANJA VOZAČKE DOZVOLE

Teorijski i praktični časovi ne pohađaju se samo zbog ispita i uslova sticanja potrebne dokumentacije za upravljanje vozilom, već da bi se od svakog kandidata izgradio savestan i odgovoran vozač.

Svo vreme dok ste u vozilu treba da primenjujete stečena znanja i veštine da bi održali okruženje u kome se krećete bezbedno za sve.

Samo tako ćete moći da uživate u vožnji i koristite sve benefite i slobodu što idu uz umeće vožnje.